Случај Елене, љекара која је у Италији била кућна помоћница

Срна
Случај Елене, љекара која је у Италији била кућна помоћница

РИМ - Случај Елене, љекара анестезиолога пореклом из Украјине, која је у италијанској Бреши радила као кућна помоћница на црно, покренула је причу о положају странаца који током пандемије вируса корона раде у кућама добростојећих Италијана, а нису пријављени.

Наиме, лист Уније основних синдиката (УСБ) радника објавио је у свом билетену причу о Елени, наводећи да се цијела породица где је жена радила на црно, без докумената и без одговарајуће радне и легалне заштите, заразила короном, а да је од њих вирус прешао и на Елену.

Али за болесну Елену послодаваци се нису бринули, чак ни када се њено стање драматично погоршало и када је било јасно да мора бити хоспитализована и да јој је неопходна помоћ респиратора.

На крају снага, Елена је напустила кућу послодаваца тражећи помоћ, али је, изнемогла, изгубила свест и пала на улици. Хитна помоћ је дошла на позив случајних пролазника.

У болници је Елена смјештена у одјељење интензивне неге, три дана је била без свести, а чим се мало прибрала, пише лист, испоставили су јој рачун за лијечење.

“Једна жена сама, без породице, која је радила као роб и плаћена мање од четири евра на сат, која се заразила од укућана за које је радила, након што се опоравила, прогласена је илегалним мигрантом и траже јој да плати трошкове лијечења, иако италијански устав, члан 32 гаратује бесплатно лечење свим болеснима”, пише лист.

Према подацима Уније синдиката, особе, најцешће страници, који раде у кућама су најтеже погођени последицама пандемије Ковида-19.

Не само зато што се и сами разбољевају, већ су први који губе посао, а влада није донијела ниједну меру којом би радницима који чисте туђе куће или чувају старије људе, а остају без посла или су на принудном одмору, олакшала положај.

Лист наводи да УСБ свакодневно добија апеле за помоћ и да Еленин случај, ма како драматичан, није усамљен.

У Италији према процјенама око 2 милиона особа, углавном странаца, а 90 одсто су жене, раде у породицама.

Мање од половине има легално регулисан статус, а остали, као Елена, раде на црно.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана