Словенија укида готово све мјере; Ношење маски само препорука

ГС
Foto: Aрхива

Словенија се спрема да укине најновије рестриктивне мјере везане за епидемију коронавируса, која је у паду, рекао је словеначки министар здравља Јанез Поклукар.

Посљедњих дана примјетан је снажан тренд опадања инфекција и хоспитализација, па би одлука о укидању обавезног ношења маски у затвореном простору могла бити донијета ове недјеље.

Умјесто обавезе, ношење маски у затвореном простору остаће само као препорука, а и даље би се морале носити у старачким домовима и болницама, рекао је Поклукар у саопштењу за јавност након посете Инфективној клиници у Лјубљани, гдје је разговарао о тренутној епидемиолошкој и здравственој ситуацији. Поклукар очекује да ће предстојећи летњи мјесеци бити у знаку "повратка на старо нормално".

Директорка Инфективне клинике Татјана Лејко Зупанц рекла је да се стање у установи поправља, али прилично споро, те да је вирус најопаснији за имунокомпромитоване пацијенте којима је често потребно вишеструко хоспитализовање и „не могу да се отарасе” вирус.

Словеначка влада је у понедјељак саопштила да је у последња 24 сата потврђено 528 нових инфекција са око 3.800 ПЦР и брзим тестовима на антиген, што је велики пад у односу на претходни дан када их је било 785, као и од прије седам дана када су биле 802 инфекције.

У болницама се тренутно налази 275 пацијената оболелих од коронавируса, од којих је 39 на одјељењима интензивне неге, а 14-дневна инциденција и седмодневни просек заражених у једном дану су у опадању. У последња 24 сата преминула су три пацијента, саопштило је у понедељак Министарство здравља Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана