Слон и магарац главни симболи у америчкој политици

Анадолија
Foto: Агенције

ХЈУСТОН- Двије главне политичке странке у Сједињеним Америчким Државама (САД) за своје симболе имају двије различите животиње: Републиканска странка слона, а Демократска странка магараца.

Ове двије животиње појављују се на сваком изборном циклусу, с илустрацијама магараца и слонова који се појављују у безброј политичких карикатура, реклама за кампању као и на друштвеним мрежама.

Образложење за кориштење обје животиње за симболе странака датира из 19. вијека, односно из периода прије 150 до 200 година.

Током предсједничке кампање Ендру Џексона 1828. године, када је постао седми амерички предсједник, његови противници су га називали погрдним изразом за магарца "jackass".

Умјесто да одбаци погрдни израз, Џексон га је прихватио и умјесто да се увриједи због прозивања, то га је забављало па је користио слику магарца на предизборним постерима. Побиједио је тадашњег предсједника Џона Адамса и постао први амерички демократски предсједник користећи магарца као симбол странке.

Ипак, било је потребно неколико деценија да би магарац постао симбол цијеле Демократске странке, а до тога је дошло када је политички карикатуриста Томас Наст помогао популаризацији ове животиње користећи је у цртаним филмовима током 1870-их година.

Слон је имао други правац на путу да постане симбол противничке стране.

Републиканска странка је формирана 1854. године, а шест година касније Абрахам Линколн је постао њен први члан изабран у Бијелу кућу 1860. године.

Током Америчког грађанског рата, који је почео 1861. за вријеме Линколновог предсједничког мандата, слика слона била је представљена као републикански симбол у најмање једној политичкој карикатури и илустрацији у новинама.

Војници су користили израз "видјети слона" као израз који значи доживјети борбу, а Наст је касније користио ову животињу у политичким карикатурама у којима је приказана Републиканска партија.

Године 1874. Наст је користио слона у "Harper's Weekly",  када је слон почео да се користи као симбол Републиканске странке и постао је њен синоним.

Двије различите животиње. Два различита пута. Двије различите странке: демократски магарац и републикански слон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана