Слом "краља" ТВ продаје и творца чувеног Дормеа: Од 200 милиона евра до борбе за опстанак

ГС
Слом "краља" ТВ продаје и творца чувеног Дормеа: Од 200 милиона евра до борбе за опстанак

Оснивач Дормеа и осталих брендова групе Студио Модерна, Санди Чешко, признао је медијима у Словенији да има проблема у фирми, те да касне плате запослених и друге обавезе.

Чешко је, иначе, један од најбогатијих Словенаца и "краљ" телевизијске продаје који је са својим брендовима Дормео, Делимано и Космодиск успио да продре у готово свако домаћинство у овом дијелу Европе.

"Оснивач Дормеа и осталих брендова групе Студио Модерна данас није желео пред камере. Али, у кратком телефонском разговору признао је да има проблема у фирми - те да касне плате радника и друге обавезе. Ипак, ова прича за њега није готова и до краја ће се трудити за опстанак компаније, пише ових дана 24.ур.

Портал такође подсећа да је Чешко до пре само годину дана сврставан међу десет најбогатијих Словенаца, са имовином вриједном 200 милиона евра. Када се "оде" дубље у прошлост, Чешко је некада стајао још боље.

- Студио Модерна је у само двадесетак година, кренувши од нуле, израстао у фирму са 8.000 запослених, пола милијарде евра прихода с операцијама у двадесет земаља - изјавио је Чешко у интервјуу за Јутарњи лист, у јулу 2020, откривши да је управо у том периоду довршио десетогодишњи излазак из власничке структуре Студија Модерне, у корист инвестиционих фондова под контролом словеначког бизнисмена Дарка Хорвата.

Међутим, већ идуће године, Чешко је откупио Студио Модерна од Хорвата.

Пословна филозофија

Идеја оснивача Студија Модерна јесте малопродаја сопствених брендова кроз све могуће канале, међу којима је, барем у почецима, била кључна телевизија. Тридесет година након предузетничког старта Сандија Чешка, више нико нема дилему да се оснивач Студија Модерна у овом делу Европе први досетио да своје брендове не мора да нуди само у кратким ТВ рекламама уз високе цене оглашавања, него и да се много бољи ефекат може остварити кроз специјализоване емисије.

У раним деведесетим годинама прошлог века, Чешко је био један од пионира директног оглашавања и продаје, што му је донело вртоглав раст и продор нова тржишта, пише Јутарњи лист.

Посебно је занимљива прича о Космодиску, пластичној траци која - наводно - уклања бол у леђима.

- Кад је почео рат у Украјини и када су нас погодиле санкције, изгубили смо два тржишта. Осим тога, изгубили смо и финансијског инвеститора. Морали смо да предузмемо одређене јмере, а једна од њих била је присилна нагодба у Швајцарској. Менаџер се одлучио за продају брендова које је купио Дарко Хорват - рекао је оснивач Студија Модерна

Само лани, Студио Модерна - ТВ продаја остварила је минус од 3,5 милиона евра, а последњи пут је била у добити 2018, када је она износила 131.000 евра. И број запослених Чешкове хрватске фирме је у паду: тренутно их је у Студију Модерна - ТВ продаја око 350, а 2021. било их је више од 400.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана