Слагала је мајку да иде на такмичење и отишла - у свемир: Пет занимљивих прича које нисмо чули на часовима историје

ГС
Слагала је мајку да иде на такмичење и отишла - у свемир: Пет занимљивих прича које нисмо чули на часовима историје

Од кинеског цара који је правио смицалице и нервирао свој народ телефонским шалама до дана када је Цезар отет и доводио је своје отмичаре до лудила на невјероватан начин, за многе интересантне и забавне анегдоте важних људи у историји ..

1. Цезара су отели пирати, што је грешка која им је дошла главе

 Када је имао 25 година, док је путовао на Родос, Јулија Цезара заробили су пирати који нису били ни свесни колико је важан човек међу њима. Они су тражили новац за његов откуп, на шта се Цезар само насмејао и предложио им да траже и више него двоструко од суме на коју су проценили његову вредност. Током заточеништва он је одбијао да се понаша као затвореник: наређивао је својим тамничарима, викао на њих кад би пожелео да одспава, приморавао их да слушају песме и говоре које је састављао, упозоравао их да ће их разапети на крсту. Пирати су мислили да су заточили човека који је скренуо с ума, а 38 дана касније новац за откуп је стигао до њих и Цезар је пуштен. Врло брзо вратио се на исто мјесто како би одржао своје обећање — све их је разапео.

2. Прва жена у свемиру слагала је маму о томе који су јој планови на дан лансирања 

Као што неке девојке лажу родитеље где су отишле како би уживале у журки, Валентина Терешкова одлучила је да мајци прећути истину о томе где се упутила када је кренула — у свемир. Терешкова је на дан када је постала прва жена у космосу мајци рекла да ће тог дана учествовати у такмичењу у спуштању падобраном, да би Елена Фјодоровна Терешкова случајући радио сазнала да је њена ћерка увелико напустила планету.

3. Стотине људи су плесале без престанка

Средином јула 1518. године у Стразбуру, једна жена изашла је на улицу и заплесала. То можда не би било превише необично да није непрестано плесала данима и да убрзо нису почели да јој се придружују и други. Седам дана касније, стотинак људи је без прекида плесало, а након месец дана биле су ту чак четири стотине људи. Поједини су падали, због срчаног удара било је и смртних случајева, али то није спречавало расплесану гомилу да настави. Након што су искључили астролошке и паранормалне узроке, лекари тог доба закључили су да је ово стање "природног порекла" и да је за све крива "врућа крв". Градске власти су, уместо да пронађу начин да зауставе плесаче, охрабривали да се с игром настави, па су челници платили свираче и поставили дрвену позорницу. Како је историчар Џон Волер истакао, данашњи маратонци не би могли да издрже напор који су тадашњи становници Стразбура поднели.
4. У исто време Ватикан је имао тројицу папа

Од 1409. до 1417. године, католици су имали тројицу папа — и сваки од њих прогласио је другу двојицу "незаконитим".

Коју деценију раније, 1378. године, већински француски кардинали су након смрти Гргура XИ, под притиском руље за папу изабрали Урбана ВИ. Римљани су били забринути да ће нови папа бити Француз, те су извршили притисак на кардинале, који нису били задовољни овим избором. Стога су одлучили да пронађу новог и избор је пао на Клемента ВИИ. И Урбан ВИ и Клемент ВИИ су, међутим, сматрали за себе да су једини законити, што је изазвали забуну и нарушило репутацију Цркве. Наводно су их замолили да се повуку и дозволе да се донесе одлука о томе који ће од њих убудуће бити на челу Ватикана, што су они одбили. Зато је 1409. године Црква покушала да реши овај проблем тако што изабрала трећег папу, што је направило још већу збрку, а ова несвакидашња епизода у историји је названа Западним расколом. Трећи папа, тзв. антипапа био је најпре Александар В, а затим и Јован XXИИИ. Коначно, 1417. године, изабран је нови папа Мартин В, чиме је као једина легитимна признала линија папа из Рима.
5. Пу Ји је жудео за телефоном, али не из разлога због којих су његови саветници стрепели  
Последњи владар из династије Ћинг и последњи кинески цар Пу Ји био је присиљен да абдицира 1912. године, али је остао у Забрањеном граду још 12 година. Током свог боравка у палати, млади Пу Ји сазнао је за нови изум о којем је причао свет — телефон и пожелео да га и сам има. Његови саветници истицали су да је то лоше идеја јер није у складу с традицијом и да царском достојанству шкоди то што било ко може да позове владара.

Ипак, Пу Ји је у својој аутобиографији објаснио да су покушали да га спрече да користи телефон из страха од тога шта ће се догодити уколико он буде контактисао са спољним светом, с обзиром на то да је живот провео између зидова палате. Последњи цар је ипак добио телефон, а користио га је искључиво за забаву. Тако је забележено да је Пу Ји позвао познатог оперског певача, кикотао се и онда прекинуо везу, као и да је звао бројне пекиншке ресторане и наручивао обилне оброке, који су потом достављани на адресе које је цар насумично бирао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана