Скоро 90 одсто свјетских мочвара деградирано

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД - Покрајински завод за заштиту природе упозорио је да је у посљедња три вијека скоро 90 одсто свјетских мочвара деградирано и да мочваре губимо три пута брже од шума, те навео да је од пресудног значаја подизање националне и глобалне свијести како бисмо преокренули њихов брзи губитак и подстакли акције за њихово очување и обнову.

У саопштењу се, уочи Свјетског дана влажних подручја које се обиљежава сутра, истиче да су мочваре изузетно важни екосистеми који доприносе очувању биодиверзитета, ублажавању климатских промена, представљају резервоаре слатке воде и утичу на свјетску економију.

Како се напомиње, влажна подручја представљају центре биолошке разноврсности и станишта разноврсне, специфичне флоре и фауне.

Она су од суштинског значаја за опстанак ретких и угрожених врста биљака и животиња, попут птица, риба, сисара, али и за човјека, јер у многим аспектима непосредно утичу на његов опстанак.

У Србији има 11 Рамсарских подручја која се простиру на око 130.525 хектара, а то су Обедска бара, Лудашко језеро, Царска бара - Стари Бегеј, Горње Подунавље, Слано Копово, Засавица, Лабудово окно, Пештерско поље, Власина, Ковиљско петроварадински рит и Ђердап.

Ђердап је посљедње подручје које је уписано на Свјетску листу међународно значајних влажних подручја у Србији 2020 године.

У АП Војводини се налази чак осам Рамсарских подручја, а Покрајински завод за заштиту природе је, како се наводи, израдио документациону основу за њихову успјешну номинацију.

Завод тренутно ради на припреми документације за проглашење још једног новог рамстарског подручја, Окањ баре, додаје се у саопштењу.

Сјветски дан влажних подручја обиљежава се сутра у циљу подизања свијести јавности о значају и заштити водених, мочварних станишта.

Тема овогодишњег Дана влажних подручја је "Акција за влажна подручја - за људе и природу", којом се наглашава важност активног приступа заштити природе у циљу очувања и одрживог коришћења мочвара за људе и планетарно здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана