Скинута ознака тајности са Алжирског рата након 75 година

Срна
Foto: википедија

ПАРИЗ -Француска је открила архиве судских случајева и полицијских истрага у вези са ратом у Алжиру /1954-1962/, објавио је данас Службени лист Републике Француске.

 "Ова уредба омогућава бесплатну дистрибуцију материјала државних архива о предметима који се односе на Алжирски рат у периоду од 1. новембра 1954. до 31. децембра 1966. године и који се чувају у националним архивима", наводи се у поруци.

Ове архиве обухватају полицијску и војну грађу, као и документе француског Министарства спољних послова. Архива је била тајна 75 година, а приступ су имала само овлашћена лица.

У марту 2021. године, француски предсједник Емануел Макрон обећао је да ће олакшати приступ повјерљивим архивама у вези са ратом у Алжиру. Радило се о документима до 1971. класификованим као "тајна одбрана" и она обухватају све изузетно осјетљиве информације које се тичу француске државне безбједности.

Предсједничка администрација је напоменула да ће процедура смањити вријеме чекања да истраживачи добију приступ архиви. Француска је између 1954. и 1962. године водила рат против покрета за независност у својој тадашњој колонији Алжиру.

У том рату убијене су стотине хиљада држављана Алжира, а вјерује се да су француске оружане снаге користиле технике мучења против Алжираца.

Француски грађани били су шокирани ратом и покушали су да изврше државни удар против тадашњег предсједника Шарла де Гола, који није успио. Алжир је стекао независност од Француске 1962. године. Алжирски рат и даље је веома осјетљива тема у Француској, наводи "Спутњик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана