Сјеверни пол - дом поларних медвједа који нестаје отапањем

ГС
Foto: Илустрација

АРКТИК- Сјеверни пол, подручје највише погођено глобалним климатским промјенама због свог географског положаја, поморских активности, трговачких путева, прекомјерног риболова, рударства, истраживања нафте и плина, загађивача које је узроковао човјек, пластике у водама, услијед загријавања наставља да се топи.

Поларни медвједи, који се налазе у статусу "рањивих" на црвеној листи угрожених врста животиња Међународне уније за заштиту природе, иначе највећи копнени месождери на свијету, изгубиће своја станишта и суочити се с изумирањем уколико се отапање у Арктичком појасу настави садашњом динамиком.

Студије показују да, уколико се емисије угљика не смање, популација поларних медвједа ће потпуно нестати у многим подручјима до краја овог вијека.

Током 3. Националне арктичке научноистраживачке експедиције, која је одржана под покровитељством Предсједништва Турске, под надлежношћу Министарства индустрије и технологије, а уз координацију поларног истраживачког института TUBİTAK MAM, турски научници су сачинили извјештаје посматрањем станишта поларних.

Како су навели, студије посматрања уживо у поларним регијама су од великог значаја јер представљају прелиминарну припрему за опсежна истраживања која ће се проводити у будућим експедицијама.

У научноистраживачким експедицијама посматрају се и физички параметри екосистема те се проводе истраживања климатских пројекција за будућност и прилагођавања екосистема промјенама у региону. У наредним годинама циљ је пратити ове параметре и публикацијама допринијети међународној литератури.

Главни разлог смањења станишта поларних медвједа отапање морског леда због глобалних климатских промјена. Познато је да је Сјеверни пол, који је такође дом многих поларних створења, домовина поларног медвједа, највећег копненог месождера на свијету.

Говорећи о животу у поларним регијама, координаторица треће националне арктичке научноистраживачке експедиције проф. др. Бурсу Озсој је подсјетила на озбиљне разлике између арктичког и антарктичког региона.

Озсој је истакла да се поларне тачке не разликују само као океан и континент.

"Арктик је океан, Антарктик је континент, али то није једина разлика између два поларна региона. Истовремено , постоје озбиљне разлике између створења која живе на Арктику и створења која живе на Антарктику. Поготово када гледамо на југ, видимо пингвине као доминантну врсту, а када погледамо на сјевер, видимо присуство поларних медвједа", појаснила је Озсој.

Како је казала "овдје се води битка за живот за створења која живе у мору и океану, као и за поларне медвједе који преживљавају на морском леду. Видимо да су поларни медвједи који све своје стратегије преживљавања кроз лов праве на морском леду, такође веома озбиљно погођени смањењем морског леда. То су посљедице климатских промјена. Нису погођени само поларни медвједи, већ су, наравно, погођени и други морски и копнени екосистеми".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана