Сјећате се кућа које су се у Италији продавале за 1 евро? Ово је искуство једног купца

ГС
Foto: Инстаграм

Огласи гдје се куће у Италији, конкретно на Сицилији, продају за свега један евро прошле су године биле главна тема свих насловних страна. А иако је некима ово звучало као најљепши сан, за једног је Аустралијанца била ноћна мора. Ово је његово искуство.

Вијест да се куће у једној од најљепших медитеранских земаља продају по овако ниској цијени привукла је многе људе који нису посустали ни пред предусловом да купци морају реновирати некретнину у задатом времену те уплатити одређени полог.
 

Сада се јавио Аустралијанац Дени Мекабин, вишегодишњи становник Лондона, који није могао пропустити ову одличну прилику те је одмах купио кућу.

Дени је купио кућу у Мусомелију на Сицилији, гдје се преселио из Лондона, но проблеми су почели када у Италији није могао наћи раднике који би му помогли реновирати некретнину, која је била у лошем стању, у задатом року. Иако је био вољан саградити свој дом из снова, убрзо је схватио да је то немогуће те је био приморан вратити кућу.

"Било је веома тешко наћи раднике, а кућа је временом пропадала. Док сам нашао раднике, реновирање је било дупло скупље. Схватио сам да ми се више не исплати", рекао је Дени.

Иначе, италијанска влада тренутно нуди власницима кућа до 110 посто еколошке реновације и надоградње које куће чине отпорнијима на потресе. Управо због овога, многа домаћинства одлучила су се на реновирање, чему је претходио и недостатак радника.

"Странци купују куће које нису дио шеме од 1 евро, али су погодне за живот или им је потребно мало реновирања које често могу урадити сами", објаснио је Дени чија кућа је била "тежи" случај.

Иако је исту морао вратити агенцији од које је купио, Дени је пронашао другу некретнину за 8.000 евра.

Успио је пронаћи двојицу грађевинара који су пронашли седмицу дана за посао са Мекабином, који је након поправке куће, отворио кухињу на главном градском тргу како би нахранио угрожене породице, а затим се прикључи и акцији прикупљања новца за избјеглице из Украјине.

"Одувијек сам желио живјети у Италији. Моји родитељи су вољели село", признао је он и додао како је његова кухиња ту била оно што је фалило у Мусомелију.

Дени је закључио како воли миран и једноставан начин живота, што је потпуно супротно од његовог живота у Лондону, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана