Сиријски град Манбиџ сједиште терориста из цијелог свијета

Приредио: Борис Ђурић
Сиријски град Манбиџ сједиште терориста из цијелог свијета

Дамаск - Град Манбиџ на сјеверу Сирије прије почетка рата имао је само затвор и велики млин за мљевење жита, странци у њега скоро да нису улазили, а сада је постао сједиште за џихадисте из цијелог свијета, међу којима предњаче Британци па је данас познат и као мали Лондон.

На пола сата вожње од границе са Турском Манбиџ је прво стајалиште за борце који стижу из Европе и временом је постао наличје светог рата за исламски калифат.

Прошле године у њему је живјело 100 Британаца, док је више од 700 прошло кроз град на путу ка сиријским ратиштима од 2011. године до данас, од чега их се половина већ вратила у Британију.

- У граду живе џихадисти 30 различитих националности. Највише је Британаца, затим Нијемаца и Француза, а потом Саудијаца и Алжираца - рекао је један активиста који живи у Манбиџу и који је себи дао ново име Хусеин Хусеин. Истакао је да је то сиријски град у којем има највише Европљана. Западни џихадисти са малом дјецом одлазе у Манџиб, а не у 80 километара удаљену Раку, која је де факто главни град терористичке државе, јер се сматра безбједнијим и мање подложним ваздушним ударима.

Страни борци добијају мале станове у предграђу града и имају посебан третман од стране ИС-а. Такође имају струју и воду читав дан, што није случај са осталим становницима. Жене у "малом Лондону" морају покривати руке и лице и не смију се мијешати са мушкарцима у јавности. Западњачка одјећа је забрањена, као и пуштање музике и пушење.

Град је некада био најлибералније мјесто у читавој Сирији, али људи сада немају слободе и постали су робови ИС-а, прича његов бивши становник Али ал-Катиб.

- Странци су дошли и окупирали наш град, говорећи нам шта можемо причати, шта морамо носити, шта можемо јести. Наше жене нису навикнуте да буду овако покривене, али им се пријети насиљем ако то не ураде. Најбруталнији су Британци - додао је Ал-Катиб.

Пропагандни видео

Прошле седмице свијет је обишао пропагандни видео терориста Исламске државе у којем су приказане пријетње невјерницима од стране четворогодишњег Британца Иса Дера који са мајком живи у Манбиџу, у који су стигли из југоисточног дијела Лондона. Његова мајка Грејс Дер је хришћанка која је прешла на ислам и која је отворено причала како жели да буде прва жена која ће погубити америчког или британског затвореника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана