Шири се паника због опасних силикона

Ссандра Милетић
Шири се паника због опасних силикона

Министар здравља Белгије Лорет Онкелинкс савјетовала је у четвртак Белгијанке које су уградиле имплантате за груди француске компаније PIP (PolyImplantProtheses) за које се испоставило да су дефектни - да их уклоне.

Скандал са опасним силиконским имплантатима за женске груди тако се проширио до невјероватних размјера, јер су раније и Њемачка, Француска и Чешка позвале све жене са спорним имплантатима да их што прије одстране, а паника је завладала и у Великој Британији.

Aфера са силиконима почела је у децембру прошле године када се дознало да више од 30 хиљада жена у Француској има уметке који су опасни за здравље. Aлармирање јавности започели су француски хирурзи, након што су запазили да PIP умеци пропадају много брже него они остали, а даља истрага установила је озбиљне неправилности у њиховој изради. На питање истраживача о врстама тестова који су произвођачи користили за контролу гела, показало се да тестирања уопште није било.

Процјењује се да је у свијету уграђено више од 400.000 имплантата за груди које је произвео PIP. Иако су имплантати носили ознаку CE ("European Conformity"), која гарантује да је производ у складу са европским стандардима и која је обавезна за све производе који се продају у Европи, откривено је да је за њихово пуњење коришћен индустријски силиконски гел, који не одговара стандардима. Гел који се у њима налази прављен је највјероватније за - душеке. Спорни силиконски јастучићи подложни су пуцању, а супстанце које садрже могу да изазову запаљења, па чак и рак. Шеснаест жена које имају имплантате PIP-а до сада је обољело од рака, међутим још увек није доказано да су имплантати главни узрок њиховог оболијевања.

Према саопштењу њемачког Института за лијекове и медицинске производе, штетним имплантатима погођене су и жене са имплантатима који се зову "TiBriz".

Према информацијама њемачког Савезног института, опасна серија "ТиБриз" имплантата (ТиБРЕЕЗЕ) у продаји је била од септембра 2003. до августа 2004. године. Опасност се до сада односила само на имплантате компанија "Рофил" и PIP. Оне су производиле имплантате са јефтиним индустријским силиконом, умјесто са седам пута скупљим - медицинским силиконом.

Власти у Француској су забраниле производњу, продају и коришћење PIP имплантата. Државно здравствено осигурање покренуло је тужбу против те компаније пред Државним тужилаштвом у Марсељу због тешке преваре.

PIP је оптужен и за дистрибуцију неисправних имплантата за груди за педесетак хиљада жена у Великој Британији, а недавно се појавила информација да је контаминирани гел коришћен и у мушкој протетици, за операције груди и тестиса. Није познат податак колико Британаца има имплантате, али пластични хирурзи кажу да су због ниских цијена PIP-ови производи сигурно били атрактивни клиникама, па су вјероватно и коришћени у операцијама. Бивши радници PIP-а за француске новине су изјавили да су и мушкарци били циљана група потрошача, па су за њих произвођени силиконски тестиси и груди.

Дознало се и да су имплантати наводно продавани и под другим именом, тако да би још више жена могло да буде угрожено. Британска влада ће ускоро одлучити треба ли да све жене иду на уклањање и ко ће операције платити. 

PIP имплантати једни су од најјефтинијих на тржишту и користили су се масовно широм Европе. Жене којима су усађени ови умеци требало би да буду прегледане ултразвуком, да би се установила евентуална оштећења. Здравствене службе строго су упозориле хирурге да престану с коришћењем ове врсте уметака.

Италијански тужиоци у Торину у децембру прошле године покренули су истрагу против Жан-Клода Маса, оснивача компаније PIP, осумњиченог за продају производа опасних по здравље, а он је недавно и ухапшен, затим уз кауцију од 100.000 евра пуштен из притвора. Против њега је подигнута оптужница за наношење тјелесних повреда. Мас се сумњичи и да је организовао инсолвентност своје фирме, те да је њено власништво пребацио на чланове породице.

Када ће суђење Масу почети, још увијек се не зна. Стручњаци сматрају да би оно могло годинама да потраје. Само је у Марсељу против Маса 2.500 жена подигло тужбу.

Препорука

Наводећи да постоји "огроман ризик од њиховог пуцања", Онкелинкс је препоручила "уклањање имплантата у разумном року, без неке посебне хитности". Белгијске здравствене власти до сада женама са уграђеним француским имплантатима само препоручивале да оду на контролу груди и да, ако постоји било какав знак цурења или пуцања, затраже од љекара вађење имплантата. У Белгији је уграђено најмање 670 PIP имплантата.

- Жене које одбију да им се изваде имплантати треба да иду на преглед магнетном резонанцом сваких шест мјесеци - рекла је Онкелинкс, а тај савјет је дао и Врховни здравствени савјет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана