Шири се фотографија из Турске: Све срушено, једна зграда неоштећена

ГС
Foto: Твитер

Хиљаде корисника Твитера дијеле слику зграде у Кахраманмараша, епицентру трагедије у Турској, која усред рушевина једина стоји нетакнута потресом.

Ријеч је о згради представништва Коморе инжењера грађевине у том граду што је спорно зато што бијес расте због лошег провођења правила изградње у Турској, што је довело до колапса многих зграда у катастрофалним потресима.

Станови за које су тако дуго марљиво штедјели, уређивали и чинили их угоднима за живот сада леже у хрпи рушевина након снажног потреса који је погодио Турску. Нове и старе зграде, неке изграђене тек прије шест мјесеци, распале су се. Друге су се спљоштиле попут бетонских палачинки.

Стручњаци кажу да Турска има прописе за спречавање такве катастрофе. Али их грађевинске компаније биједно проводе. Управо је зато корисницима друштвених мрежа спорна ова зграда Коморе инжењера грађевине која је остала нетакнута у потресу.

Узроци су обично повезани с лошом квалитетом бетона, који је понекад помијешан с превише воде и шљунка, а премало цемента, каже Зихни Текин, конзултант на Техничком универзитету у Истанбулу.

Остали разлози укључују челичне шипке које су претанке за арматуру ступова, што утиче на издржљивост зграде, рекао је инжењер.

Неколико америчких стручњака за противпотресну градњу, гледајући фотографије и видео записе урушених зграда, рекло је да је главна грешка већ сад очигледна: то су нееластичне бетонске зграде које имају неадекватну конфигурацију жељезних арматурних шипки што омогућује да бетон постане крт и експлодира према спољашности, преноси њемачка агенција дпа.

Очигледни немар и похлепа које су показали неки извођачи радова изазвали су бијес, посебно након што су се луксузни станови изграђени у посљедњих 20 година распали попут шпила карата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана