Шираково непце истанчано, Оланд обожава да једе

Тања Милаковић
Шираково непце истанчано, Оланд обожава да једе

Жак Ширак је волио телећу главу, Никола Саркози је избјегавао да једе сиреве, док актуелни француски предсједник Франсоа Оланд не одбија ништа.

Открио је то Бернар Восион, који је добро знао гастрономске склоности свих шест предсједника за које је кувао током 40 година рада у кухињи Јелисејске палате.

Током каријере, био је свједок разних кулинарских промјена - од сосова који су постајали све лаганији, преко сирева који су бивали избачени из јеловника, па враћени, до тартуфа и ракова који се све рјеђе послужују због штедње.

Увијек дискретан, Восион, који данас одлази у пензију, има обичај да каже да не треба превише расправљати о специфичним укусима појединих предсједника.

- Никад не откривам која су им јела омиљена, јер постоји опасност да ће им она стално бити сервирана гдје год да се нађу. То је био случај са телећом главом, коју је волио Жак Ширак. Припремио сам му је свега два или три пута јер су му је стално послуживали на другим мјестима - објаснио је он.

Восион је почео да ради у Јелисејској палати 1974. године, у вријеме предсједника Жоржа Помпидуа, као помоћник главног кувара. Прије тога је три године био кувар у амбасади Велике Британије у Паризу. Спремао је јела за укупно шест француских предсједника - Жоржа Помпидуа, Валерија Жискар д'Естена, Франсоа Митерана, Жака Ширака, Николу Саркозија и Франсоа Оланда.

- Увијек радите под јаким притиском... У ресторану, када се догоди грешка, обично се гост више никада не враћа. Овдје би од мене тражили да одем - казао је Восион. Додао је да су временом јела које је припремао постајала све лаганија.

- Данас има много мање јела са сосовима, а сами сосови су лаганији. Кува се на пари... Слиједимо општи тренд - навео је он. Посљедице тренутне тешке економске ситуације осјећају се и у "предсједничкој" кухињи - пренио је Тањуг.

- Више не набављамо поједине луксузне производе попут тартуфа и слатководних ракова - објаснио је он.

За предсједнике за које је кувао каже да су сви били гурмани, али да је најистанчаније непце имао Жак Ширак. Саркози је увијек џогирао, пазио шта једе и избјегавао сиреве, док за Франсоа Оланда наводи да "нема нешто што он не воли".

- Он једноставно воли да једе - истакао је Восион, који, међутим, подвлачи да је најважније вољети рад "у позадини".

- Наше није да се истичемо. Ми смо увијек у сјенци - напоменуо је он. Њемачки канцелар Ангела Меркел је, међутим, послије једне вечере тражила да се сретне с њим како би му честитала. А прошле године је упознао америчког предсједника Барака Обаму када је позван у Бијелу кућу као члан ексклузивног клуба "Шефова шефова", који окупља куваре свјетских лидера.

Восион је свој радни вијек провео у кухињи која има 500 квадратних метара и у којој се налази на стотине бакрених шерпи, од којих неке датирају из 19. вијека и краља Луја Филипа Другог. Умијеће кувања је научио од своје мајке, која је такође била куварица, а посљедњих девет година је надгледао рад 20 радника предсједникове кухиње. Сви радници су мушкарци, осим једне жене која прави посластице.

Уочи одласка, Восиона је посјетио предсједник Оланд и том приликом рекао да мајстор кулинарства није био само главни кувар, већ и еминентни члан палате на Јелисејским пољима. Посљедњи радни дан познати кувар је провео у спремању крабе са целеровим сосом, телећег одреска са гљивама и меканог колача са малинама.

Восиона ће на челу кухиње Јелисејске палате замијенити његов помоћник Гијом Гомез (35).

Лидери

Међу свјетским званичницима који су пробали његове кулинарске мајсторије су совјетски лидер Михаил Горбачов, амерички предсједник Џорџ Буш, бивши румунски диктатор Николае Чаушеску и британска краљица Елизабета Друга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана