Син покојног филипинског диктатора Маркоса у утрци за предсједничку функцију

гс
Foto: Илустрација

Син и имењак покојног филипинског диктатора Фердинанда Маркоса најавио је у уторак да ће се кандидовати за предсједника на изборима сљедеће године, чиме су окончана вишемјесечна нагађања о његовим политичким амбицијама.

Фердинанд Маркос Јр., јавности познат као "Бонгбонг", био је на гласу као потенцијални кандидат за предсједника или потпредсједника, а политиком се бави од повратка из егзила 1991. године након што је његов отац свргнут с власти 1986. године.

"Придружите ми се у овом најплеменитијем циљу и успјет ћемо. Заједно ћемо се поново уздићи", рекао је 64-годишњак у говору који се преносио на друштвеним мрежама.

Маркос је био гувернер покрајине, конгресмен и сенатор, а неуспјешно се кандидовао за потпредсједничку функцију 2016. године, у поразу који је оспоравао на судовима. Његова сестра Име је сенаторка, а мајка Имелда бивша чланица конгреса.

Он је четврти кандидат који је објавио кандидатуру за предсједника.

Градоначелник Маниле Францисцо Домагосо предао је своју кандидатуру у понедјељак, одмах након боксерске легенде и иконе Филипина, Манyја Пакуа.

Сенатор Панфило Лаксон, бивши шеф полиције, такођер се намјерава кандидирати за позицију коју држи Родриго Дутерте, којем по уставу није дозвољено да се кандидује за други мандат, па се одлучио повући.

Маркос је у уторак положио заклетву као предсједник политичке странке која га је раније номинирала за свог предсједничког кандидата.

Његов избор за челну позицију био би велики корак у земљи у којој се многи још опорављају од периода војне дикатуре Марцоса старијег из 1970-их.

Његова породица, једна од најпознатијих на Филипинима, дуго је настојала обновити свој имиџ и у више је наврата негирала наводе да је опљачкала милијарде долара државног богатства док је била на власти, што је завршило устанком народа на Филипинима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана