Сеул - град који не спава

Јелена Бјелциа
Сеул - град који не спава

Главни град и највећа метропола Јужне Кореје, Сеул, лежи на ријеци Хан и има око једанаест милиона становника, што га сврстава у групу најнасељенијих градова на свијету. У њему живи скоро четвртина укупног броја становника Јужне Кореје.

Сеул је политички, културни, друштвени, економски и финансијски центар Јужне Кореје. У њему се налазе бројне мултинационалне корпорације и свјетске организације. С обзиром на то да је он један од најочитијих симбола корејске привреде, грађани га називају "Чудо на ријеци Хан". То је велики град који живи врло брзим темпом. У исто вријеме је узбудљив и изузетно динамичан - то је град који никада не спава.

ДИНАСТИЈА ЈОСЕОН ОСТАВИЛА је велики печат у овом граду, јер је тада изграђено пет великих палата, од којих је Чангдеокгунг уписана на УНЕСЦО списак свјетске баштине. Ових пет палата урађено је у традиционалној корејској архитектури, која веома подсјећа на кинеску.

Градом доминирају бројни будистички и конфуционистички храмови, као и католичка катедрала и џамија.

Симболи града су споменик адмиралу Ји Сунсину и споменик краљу Сејонгу.

Значајни историјски споменици су и капије, које су некада биле дио древног зида. Зидине, којима је Сеул био окружен, имале су циљ да регулишу посјетиоце из других региона и да заштите град у случају инвазије. Бројна утврђења и зидови су порушени, а неке палате и капије одиграле су битну улогу у срцу града, као што је Сунгнџемун. Неки од објеката изграђени су у касном 19. и раном 20. вијеку.

У СЕУЛУ СЕ НАЛАЗИ више од 100 музеја, а најзначајнији је, сигурно, Национални музеј Кореје. Овај музеј основан је 1945. године, а у њему се налази колекција од 150.000 експоната.

Поред музеја, дуж града налазе се и бројна позоришта, библиотеке, ботаничке баште и зоолошки вртови. У овом граду треба посјетити Намсан парк, у којем се налази Сеул кула, популарно мјесто за панорамски поглед на град.

У СЕУЛУ СЕ НАЛАЗИ највећи свјетски затворени забавни парк, који је отворен 1989. године - Лоте Свет. Овај рекреативни комплекс годишње посјети више од осам милиона посјетилаца.

Највеће тржиште Јужне Кореје Донгдаемун популарна је туристичка дестинација Сеула, што се тиче куповине.

Најбогатије насеље у Сеулу је Гангнам, а за њега је чуо цијели свијет захваљујући пјесми "Gangam Style", хиту корејског пјевача Псија, који се сврстао међу пет најгледанијих спотова свих времена.

Сеул врви од културних догађаја, а познат је и по одличном ноћном животу и сјајним ресторанима.

Историја

Династија Горџео која је владала цијелом Корејом, изградила је 1104. године палату у Сеулу, која је названа Намгџеонг, односно Јужна престоница. Сеул 1394. постаје престоница династије Јосеон која је названа Хансеонг. У том периоду саграђене су градске зидине које дјелимично постоје до данас. Крајем 19. вијека, послије дуге изолације, Кореја се отвара страним утицајима, што доводи до брзе модернизације Сеула.

 

УСЛУГЕ                      ЦИЈЕНЕ

Повратна авио-карта     од 2.000 КМ

Преноћиште                  од 60 КМ

Ручак                             од 30 КМ

Кафа                               од 3 КМ

Пиће                               од 4 КМ

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана