Сер Атенборо представиће једно од најстрашнијих морских предатора - плиосауруса

Танјуг
Сер Атенборо представиће једно од најстрашнијих морских предатора - плиосауруса

ЛОНДОН - Сер Дејвид Атенборо представиће једно од најстрашнијих "чудовишта" из праисторије у новом једносатном програму на ББЦ-а.

Како се наводи, можда најљубазније лице на телевизији, водитељ и повремени колекционар фосила приказаćе фосилизованог плиосауруса са лобањом величине кревета за једну особу и зубима попут бодежа касније током године, пренео је британски лист "Тајмс".

"Плиосауруси су били највећи и најстрашнији ловци у морима у доба Јуре, морски еквивалент, могло би се рећи, Тиранозаурус рекса", рекао је он.

Лобања је, сама по себи, дуга преко два метра и "наоружана" масивним очњацима, истакао је Атенборо.

"Фрустрирајуће, лобање, које нам могу реćи највише о животињи, сувише се лако разбијају пре фосилизације, али ова је практично неоштећена и обеćава да ćе открити нове детаље о овим застрашујућим ловцима који су ловили ихтиосаурусе ", додао је он.

Атенборо је раније говорио о свом одушевљењу фосилима из доба јуре у Дорсету у емисји "Атенбороу и Морски змај", први пут емитованој јануара 2018. године.

У међувремену, Атенбороу се придружио тиму стручних научника и палеонтолога који раде на бољем разумевању предатора из доба јуре, за којег стручњаци верују да је нова врста плиосауруса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана