Село старо 2.000 година окружено облакодерима

Танјуг
Село старо 2.000 година окружено облакодерима

Откриће остатака 2000 година старог индијанског села у центру Мајамија направило је озбиљан проблем мултимилионском грађевинском пројекту који је преживио кризу некретнинама и финансијских крах града.

Археолози су насеље Теквеста индијанаца први пут открили 2005. када су грађевинци радили на паркингу. Од тада, пронађено је осам кругова рупа у кречњаку гдје су некада стајале колибе.

"Ми сада само наслујућемо нешто што би могао да буде најранији план града у источном дијелу Сјеверне Америке", рекао је археолог Роберт Кар кога је грађевинска група МДМ унајмила да надгледа налазиште.

Древно налазиште налази се у срцу најновијег центра грађевинске индустрије Мајамија и окружено је луксузним торњевима за становање попут Ајкона или Епика. Преко пута је луксузни Мериот хотел гдје одсједају спортисти, као и кварт са ексклузивним ресторанима у које одлазе познате личности.

Сличан круг рупа, назван Мајами круг, откривен је у близини 1998. и вјерује се да је то било церемонијално мјесто окупљања Теквеста племена. Налазиште, које су предузимачи морали да продају граду, сада је градски парк.

МДМ је на мјесту гдје су откривени кругови планирао да изгради биоскоп, ресторане, хотел на 34 спрата. Цио пројекат дио је већег "Мет мајами" пројекта у оквиру кога су већ завршени хотел Мерион, пословне зграде Вес Фарга и зграда од 447 луксузних апартмана која гледа на Бискејн залив.

Протеклих девет година, пише Ројтерс, археолози су пронашли на хиљаде предмета укључујући и људске кости који указују да су Теквесте трговале са другим крајевима Сјеверне Америке и Кариба.

"Шпански истраживачи пишу о колибама, невјерницима, дивљацима. Велико је изненађење пронаћи софистициран народ који је дуго времена живио на једној локацији", рекао је Кар.

Мајами је сада под притиском да поново размотри дозволе за градњу како би се очувало село.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана