Сексуална револуција у Ирану

RFE/Der Spiegel
Сексуална револуција у Ирану

Сексуална револуција "осваја" Иран: све више и више младих људи игнорирају учмала морална на чела режима и чине оно у чему уживају. Упражњавају секс прије брака, лажирају невиност и снимају мале кућне порно филмове.

Камера зумира врата која се полако отварају. Види се кревет, а на кревету млади пар. Чује се смијех. Али звук долази од човјека иза камере, који се полако приближава пару. Кад примјете да су "проматрани", свих троје прасну у смијех.

Ово је опис само једног од бројних кућних порно "урадака" који се шире интернетом у Ирану. И није никаква изнимка. Производња и диструбуција таквих "филмова" кажњива је, баш као и изванбрачни односи. За прељубу је казна бичевање или чак каменовање о чему подробније говоре и извјештаји Human Rights Watch и Amnesty International.

У већини филмова не виде се лица "глумаца", баш као што су и "режисери" аномни. Али стотине веб страница и блогова нуде те аматерске снимке, често снимљене мобилним телефонима. Размјењују се углавном путем Bluetooth, e-mailovima или на DVD-у.

"У филмовима нема ничега што ина че не постоји, неки актери имају чак и секс с више партнера," каже 23-годишњи студент из Техерана Махрок. "Иран се потпуно промијенио у посљедњих неколико година."

Оснивајући Исламску републику, 1979.године, ајатолах Хомеини је обећао земљу очистити од "западног неморала". У сљедећих неколико година радикализиран је ислам, а социјалне и индивидуалне слободе су јако ограничене. Жене су присиљене покрити главу  и тијело, а у многим подручјима јавног живота уведена је родна сегрегација. То су само два од бројних нових правила којима је циљ био спријечити изванбрачне односе мушкараца и жена.

Вјерски водје тврде да је Хомеинијев циљ постигнут и да је Исламска република постала колијевка "побожности и духовности" свијета. Стварност је, међутим, другачија.

"Живио сам до недавно у једном приватном дому за дјевојке у Техерану. Свих 30, без иједног изузетка, имале су дечка и наравно секс. Чак и оне удате су имале неку аферу", каже студент Махрок.

​​Интернет, филмови, књиге и сви остали "производи" културе подлијежу строгој цензури у Ирану. Забрањено је имати сателитску антену. Држава контролира приступ вањском свијету у нади да ће становнике заштити од инвазије "западне културе". Но, забране и ограничења имају супротан учинак: Млади Иранци су окренули ледја моралним вриједностима режима.

То је примјетно посебно код жена. До прије неколико година, дјевичанство је било симболом женске врлине. Губитак невиности прије вјенчања могао је имати кобне посљедице. Сада ствари стоје другачије.

"Посебно у великим градовима, данас имате много дјевојака које више нису дјевице", каже 30-годишња Бахар. "Неки кажу: То је моје тијело, и моје је право располагати њим. Мушкарца који ме процјењује на темељу комадића "опне" не желим ни имати", каже ова млада Иранка.

Број образованих жена је много већи у Ирану након револуције и  оне су свјесне својих права. Нису ви ше спремне подносити патријархалне норме. Све их је више запослених и финансијски неовисних.

Бахар каже да им је то помогло и у еманципацији, те да их се све више усудјује признати будућем мужу да више нису дјевице. А и мушкарци се лагано почињу на то навикавати.

А за оне жене које се ипак желе удати за конзервативне мушкарце, постоји медицинско рјешење: "За мање од 100 еура у Ирану је могуће обновити химен", каже Хамидреза Ширмохамади, предсједник Удружења за истраживање и развој модерне сексуалне медицине у Карадји, сјеверозападно од Техерана .

"Но, постоје и лакши начини: кинески производ, који кошта једнако као и жвакача гума", наводи Ширмохамади . Ова "чаробна капсула" просто се стави у вагину прве брачне ноћи. Приликом сполног односа експлодира и излије црвену текућину. Невиност се дакле може "одглумити".

Све су чешће у Ирану и ванбрачне заједнице. Млади људи се не жене ако немају разлога за то. Не само због чињенице да секс могу упражњавати и мимо брака, него и због економских проблема који прате оснивање породице. "Стога се све више младих људи, посебно у великим градовима, одлучује за ванбрачни заједнички живот", каже Ширмохамади.

Чак и владини дужносници потврдјују тај тренд. Како га могу зауставити или искоријенити, евидентно немају појма. Младе Иранце режим очигледно више не може контролирати.  Исламска утопија сполне сегрегације, коју су жељели изградити ајатоласи, није успјела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана