Секс, новац и кунг-фу: Манастир Шаолин потресају скандали

Агенције
Секс, новац и кунг-фу: Манастир Шаолин потресају скандали

Пекинг - Будистичког старјешину Ши Јонгсија, који је од 1999. на челу манастира Шаолин, посмјешљиво називају кунг-фу генералним директором, преносе агенције.

Контроверзног монаха бије глас да на рачунима у иностранству има милијарде долара, да посједује неколико вила у Њемачкој, да има незакониту дјецу, као и да посјећује проститутке.

За морално расуло шаолинских монаха јавност махом криви управо Јонгсија који је у центру већине скандала везаних за ову будистичку светињу, па су прије двије године хакери на сајт храма убацили поруку “Ши Јонгсин, зликовче из Шаолина, иди дођавола!”

За вријеме полицијске рације у једној јавној кући 2011. године, Ши је наводно ухваћен у посјети проститутки.

Манастир је прво одлучно порекао да је старјешина плаћао сексуалне услуге, да би касније било саопштено да је само обавио будистички обред за проститутке.

“Синхуа њуз” је у јулу извјештавао о сакривеним камерама у зидовима манастира, упереним према креветима монахиња, које су случајно откривене приликом реновирања.

Шпански “Ел периодико” у августу је објавио вијест да је Ши има три милијарде долара у страним банкама и да у Њемачкој има незаконитог сина из везе са младом студенткињом Универзитета у Пекингу.

Све тврдње уперене против Јонгсија храм пориче, истичући да “моћни људи” шире такве гласине зато што је Шаолин 1999. године одустао од продаје акција на берзи у вриједности од 133 милиона долара.

Морални пад манастира

Манастир који је некад био симбол медитације и стоицизма, митска колијевка кунг-фуа, данас има храмове и издавачке куће у иностранству, монаси наступају на олимпијским приредбама, иду на курсеве у Холивуд и учествују на боксерским турнирима против америчких маринаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана