Седам бесмислених забрана за жене широм свијета

Washington Post
Седам бесмислених забрана за жене широм свијета

С обзиром да су се жене у Саудијској Арабији прихватиле волана аутомобила како би протествовале против одбијања земље да им издаје возачке дозволе, оне не само да изазивају дугогодишњу рестрикцију, већ и знатно већи систем закона базираних на полу.

Погледајте неке од невјероватних забрана које се односе искључиво на жене из цијелог свијета:

Индија (поједини дијелови): Правила о безбједности на путу се не односе на жене

У појединим државама у Индији жене су изузете из безбједносних правила која се односе на ношење кациге када возите мотор – изузетак који убија или рањава на хиљаде особа сваке године. Особе које подржавају овај закон кажу да он само покушава да сачува женске пажљиво креиране фризуре као и шминку на њиховом лицу.

Јемен: Жена се сматра само половином свједока

Ово је званичан став када је у питању свједочење у Јемену, гдје жена није „препозната као комплетна особа пред судом”. Генерално, свједочење жене није озбиљно уколико није подржано мушким или подразумијева ситуацију у којој је био присутан и мушкарац. Жене такође не могу да буду свједоци у случајевима који се тичу прељубе, крађе или содомије.

Саудијска Арабија и Ватикан: Жене не могу да гласају – и даље

Иако звучи невјероватно, истина је, међутим, у Саудијској Арабији ће им краљевским декретом то право бити омогућено у краљевским изборима 2015. године. Ватикан је друга земља која дозвољава мушкарцима да гласају, али женама ускраћује то право.

Еквадор: Абортус је илегалан, сем ако нисте „идиот”

Ово је званична политика у Еквадору, гдје су абортуси одавно забрањени за све сем за „идиоте” и „поремећене”. Политичари тренутно размишљају о нешто блажем термину као што је „ментално болесни”, али то неће промијенити статус абортуса у овој земљи.

Саудијска Арабија и Мароко: Жртве силовања могу бити оптужене за злочин

Многе земље не успијевају да заштите жртве силовања, међутим, неке иду корак даље – кажњавају жене због изласка из куће без пратње мушкарца, зато што су саме са мушкарцем са којим нису у роду, или зато што су након тога затруднеле или биле силоване.

Јемен: Жене не смију да напусте кућу без дозволе мужа

Јемен, гдје је овај закон на снази, ипак дозвољава пар изузетака – уколико жена мора хитно да изађе како би се бринула о својим болесним родитељима, рецимо.

Саудијска Арабија: Жене не могу да возе

Ова земља једноставно одбија да женама издаје возачке дозволе, упркос бројним протестима организација за цивилна права и права жена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана