Саудијци и Иранци корак до рата

Агенције
Саудијци и Иранци корак до рата

Ријад, Техеран - Бројни свјетски званичници позвали су јуче на смиривање ситуације између Ирана и Саудијске Арабије у страху од могућег новог конфликта на Блиском истоку, региону који су у протеклим годинама погодили бројни сукоби и хуманитарне кризе.

Аналитичари упозоравају да се дипломатски раздор настао након што је званични Ријад погубио 47 људи осуђених за тероризам, укључујући истакнутог шиитског свештеника Нимр ал Нимра, може лако отети контроли.

- У наредних неколико мјесеци ситуација би могла постати опасна по цијели регион, јер су шиитски Иран и сунитска Саудијска Арабија двије најмоћније земље на том простору - рекао је Фањаз Гергес, професор блискоисточних студија на лондонској Школи за економију.

Гергес је упозорио да тренутно траје својеврсни хладни рат између Саудијске Арабије и Ирана.

- То је рат за моћ и утицај - казао је Гергес.

Тензије између ових земаља коментарисао је и генерал Марк Хертлинг, изразивши бојазан да би могло доћи до отвореног рата између Ирана и Саудијске Арабије.

Професор на Универзитету на Флориди Мохсен Милани истакао је да постоји више разлога за тензије између двију земаља.

- Ради се о дугогодишњим ривалима и природним непријатељима. Ове земље се дуго такмиче у производњи нафте и томе ко ће боље одбранити суните, односно шиите - рекао је Милани.

Између Ирана и Саудијске Арабије, два регионална ривала, дошло је до значајног погоршања дипломатских односа послије погубљења шиитског свештеника Нимр ал Нимра у Саудијској Арабији. Званични Ријад погубио је у недјељу 47 људи осуђених за тероризам, укључујући истакнутог шиитског свештеника Нимр ал Нимра, који је био централна личност 2011. године у демонстрацијама против режима инспирисаних "арапским прољећем". Његово погубљење је изазвало жестоке реакције у Ирану, Ираку, Јемену, Бахреину и другим земљама региона. Погубљење су осудили и Француска и Њемачка.

Ирански демонстранти упали су у Амбасаду Саудијске Арабије у Техерану, гњевни што је Ријад погубио истакнутог шиитског свештеника. Врховни вођа Ирана ајатолах Али Хамнеи напао је Саудијску Арабију због погубљења овог истакнутог шиитског свештеника, рекавши да ће политичари из сунитског краљевства бити "суочени са божанском одмаздом због његове смрти". Саудијска Арабија је због упада у саудијску амбасаду у Техерану прекинула дипломатске односе са Ираном, а Ријад је особљу иранске дипломатске мисије наложио да у року од 48 часова напусте земљу.

Исту мјеру је послије Саудијске Арабије увео и Бахреин. Истовремено, у двије сунитске џамије у централном Ираку одјекнуле су експлозије, што је изазвало страховања од обнављања сукоба. Група мушкараца у војним униформама је активирала експлозив у двије сунитске џамије у граду Хила, док је у близини свог дома у Искандарији из ватреног оружја убијен један мујезин.

Русија нуди посредовање

Русија је спремна да буде посредник који ће помоћи рјешењу спора између Ирана и Саудијске Арабије.

- Као пријатељи, били бисмо спремни, уколико то буде од нас затражено, да играмо улогу посредника у рјешавању актуелних несугласица, као и било каквих нових до којих би могло доћи између те двије земље - рекао је извор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана