Само берберин има посла у Мосулу

Приредио: Борис Ђурић
Само берберин има посла у Мосулу

Мосул - Једина радња отворена након што је ирачка војска заузела источни дио Мосула, који је двије године био под опсадом Исламске државе (ИС) је берберница младића Али Башара.

Унутра мушкарци чекају у реду да би обријали дуге браде које су били приморани да носе под влашћу џихадиста.

Неколико војних џипова било је паркирано испред Башарове бербернице, која је отворена прошлог викенда. Становници и војници су се нагурали у њу иако није било сасвим јасно ко је дошао на шишање, а ко се скривао од повремене пушчане ватре.

Ипак, звук маказа и машине за шишање представља знак обнове живота у граду у којем су џихадисти наредили обавезно ношење брада од када су прије двије и по године са врха мосулске џамије прогласили калифат.

- Чим су дошли одмах су забранили шишање браде, затим коришћење бријача и на крају уљепшавање браде. Сваког дана су нешто забрањивали - каже берберин Башар, који је био престао да ради након што га је притворила "моралистичка" полиција ИС због посебног обликовања браде популарног у већем дијелу Ирака.

Осим његове, ниједна друга радња није отворена, а становници добијају храну од војске.

Живот у једном од посљедњег освојеног ИС у Ираку, није се вратио у нормалу. Међутим, становници су се почели слободно кретати улицама начичканим бијелим заставама предаје, које су грађани постављали да би заштитили своје домове како се војска приближавала.

Само неколико блокова даље од бербернице леже тијела четворице терористе ИС-а, прекривена декама и ројем мува. Локални полицајац каже да тијела већ десет дана труле на улици, али да само војска може да их однесе.

- Овдје нема љекара. Ако неко буде рањен умријеће у својој кући - додаје студент Сад док се у позадини чује нова експлозија.

Борба за Мосул је једна од највећих војних операција покренута у Ираку након доласка коалиције предвођене САД 2003. године. Снаге које чине око 100.000 ирачких војника готово су у потпуности окружиле Мосул, иако су исламисти једино поражени у источном дијелу града. Елитне антитерористичке снаге освојиле су неколико насеља, али војни званичници говоре да велико присуство цивила у граду успорава напредовање ирачке војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана