Сајам црквених производа

Агенције
Сајам црквених производа

Сваке двије године у италијанском граду Виченца одржава се највећи вјерски сајам у свијету.

Овдје своје производе, првенствено новине у свештеничкој одјећи, излажу неки од највећих свјетских произвођача ове врсте гардеробе. Ријеч је о бизнису који годишње доноси неколико милијарди долара, а овдје можете пронаћи готово све - од нових дезена одјеће, па до нових облика свијећа.

Сајам се одржава сваке двије године, а посјећују га свештеници из свих дијелова свијета. Неки од њих долазе да обнове своје црквене реквизите, док их већина долази да обнови гардеробу.

Један од њих је и отац Пасквале, који је путовао пуних 13 сати да би дошао из Калабрије у Виченцу и видио шта је то што се нуди на овом сајму. Иако је толико путовао, не жали што се толико напатио због свега неколико сати проведених на сајму.

“Никад нисам пропустио сајам, нити бих. Иако је напорно, јер проведем више времена у возу него на сајму, вриједно је доћи, јер се овдје најбоље види како се Црква развија, те како се користи технологија која нам олакшава свакодневни живот”, каже он и додаје да му путне трошкове покривају и остале парохије из Калабрије, за које такође врши наруџбе на сајму.

“Ви имате 'Армани', 'Гучи', 'Праду'. Ово је наша верзија високе моде”, каже отац Пасквале кроз шалу.

Један од најпосјећенијих штандова је онај породице Бјанкети, која је водећи италијански произвођач свештеничке одјеће. Елизабета Бјанкети лично дизајнира сваки комад одјеће.

“Нашу одјећу је носило највише католичко свештенство, укључујући и три папе - Јован Павле II, Бенедикт XVI и сада папа Фрањо”, каже Бјанкетијева.

И отац Пасквале увијек обавезно посјети њихов штанд, а оно што је примјетно је да је актуелна свештеничка одјећа инспирисана шездесетим годинама.

“Увијек настојимо да нађемо неку нову инспирацију и тако начинимо корак напријед”, каже Бјанкетијева.

Иначе, у просјеку само у Италији се годишње обрне око 27 милиона долара од свештеничке одјеће. Цијене туника су прилично високе и крећу се од 600 до 2.000 долара. Бјанкетијеви кажу да од њих наручује свештенство широм свијета, јер је њихова одјећа идеална комбинација традиције и оригиналне италијанске моде.

Поред одјеће, на овом сајму се могу пронаћи и иновативне свијеће, а најактуелније су оне с LED свјетлом.

“Цркве широм Италије су прилично старе и чак и мањи пожар представља опасност за њих. Управо зато су посљедњих година актуелне LED свијеће. На овај начин штеди се новац, јер се ове свијеће не топе, а истовремено се штите од пожара”, каже Данило де Гаспари, један од учесника сајма, који је дошао из Милана. Он каже да своје производе извозе у Индију и Бразил, али да је овај сајам идеална прилика да се представе нови производи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана