САД : Мрмот који прогнозира вријеме изашао из јазбине и угледао своју сјену: Шта то значи

радио сарајево
Foto: принтскрин

Дан мрмота се у Сједињеним Америчким Државама обиљежава сваке године 2. фебруара и базира се на вјеровању да на тај дан мрмот излази из своје јазбине да "предвиди" вријеме.

Предање каже да ако глодар види своју сјенку на 2. фебруар, уплашиће се и вратити у брлог, што значи да ће зима потрајати још шест седмица. Ако је не види, прољеће је на путу.

Чувени мрмот видио је своју сјену рано у сриједу током годишње церемоније Дана мрмота у Гоблер'с Ноби у западној Пенсилванији, сигнализирајући да се Олд Мен Винтер неће ускоро очистити.

Филови вјерни обожаватељи вратили су се на рурално мјесто након што је забринутост због пандемије приморала организаторе да преносе уживо годишњи догађај прошле године током којег је позвао на још шест седмица хладноће и снијега.

Годишњи ритуал у Пенсилванији датира из 1887. године, према Пунсутавни Граунд Клаби. Традиција је произашла из празника Свијећнице 2. фебруара у Еуропи, када би кршћани носили свијеће у цркву да их благослове.

Популарна енглеска народна пјесма објавила је да ће зима имати "још један лет" ако су услови на Свијећницу фер и ведри.

То тумачење је на крају постало прихваћено у већем дијелу Еуропе све док није доспјело у Њемачку, гдје је јазавац постао дио традиције и "друга зима" би се очекивала ако би угледао своју сјену на Свијећницу.

"Како су њемачки досељеници дошли у данашње Сједињене Државе, тако су дошле и њихове традиције и фолклор", рекли су организатори Пунxсутаwнеyја на својој веб страници.

"Уз одсуство јазаваца у Сједињеним Државама, одабрана је слична животиња за хибернацију.”

Спомињање Граундог Деја први пут се појавило у локалним новинама Пунсутавнеј 1886. Сљедеће године је био први службени догађај у Гоблер'с Ноби, рекли су организатори.

"Данас је Дан мрмота остао оно што је био када је традиција први пут дошла на наше обале и нашла пут до Пунсутавнеја. Дан да се све схвати мало мање озбиљно, и разбије зимска монотонија… бар на кратко!”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана