САД: Милијарде се троше на вјенчања

Глас Америке
САД: Милијарде се троше на вјенчања

Београд -- Процјењује се да америчка индустрија вјенчања у просјеку забиљежи приход од више од 70 милијарди долара годишње, преноси "Глас Америке".

Сваке године, у САД се вјенча више од 2. 300.000 парова. То значи да се у просјеку сваког дана одржи 6.200 вјенчања.

Процијењује се да америчка индустрија вјенчања у просеку забиљежи приход од више од 70 милијарди долара годишње. Многа вјенчања су грандиозне церемоније за чије планирање је потребно најмање годину дана.

Колико је организација вјенчања захтјеван посао осјетила је и агент за некретнине Бик Декаро. Она се удала 2003. године, тринаест мјесеци након што ју је тада будући муж запросио.

"Мислили смо како нам треба бар годину дана да све полако планирамо, без притиска и гужве. Мислили смо да је то наш избор, али се испоставило, када смо кренули да се распитујемо, да су многе локације за вјенчања већ биле резервисане", присјећа се Декаро која данас живи у срећном браку и мајка је двоје дјеце.

Организаторка вјенчања Сузан Смит каже да је младе и младожење морају да буду спремне на то да свадбу није баш лако припремити.

"У принципу, већина невјеста жели да се уда у суботу увече, тако да су опције за тај дан увијек ограничене. Онда морају да размисле да ли желе баш то мјесто за вјенчање, јер ће морати да чекају док не буде на располагању, или да промјене планирани датум свадбе. Сам тај процес траје много дуже него што се мисли", објашњава она.

Вјенчање и кошта много више – у просјеку 27.000 долара, што је цијена луксузног аутомобила. Више од половине те суме отпада на изнајмљивање простора и цијену вечере.

"Лако је да се будућа млада занесе… Уз све вебсајте и ТВ емисије о вјенчањима, лако је да видите ствари које не можете да приуштите, а да их ипак желите. Веома је лако премашити буџет", упозорава Сузан Смит.

Америчка традиција налаже да родитељи младе сносе трошкове вјенчања. Међутим, у данашње вријеме, када се и мушкарци и жене вјенчавају касније, а цијена тог догађаја стално расте, финансирање вјенчања је често трошак који дијеле обије стране. Но, како се каже – "ко плаћа оркестар, он бира и музику."

"Млађе невјесте обично више слушају савјете родитеља. Али ако је у питању старија невјеста – при чему не мислим на старију особу већ дјевојке од 27, 30 година, које су већ развиле каријеру и имају уштеђевину, такве жене могу да финансирају своје вјенчање и више утичу на његов ток", наводи Сузан Смит.

Бик и њен муж Брендон су сами платили своје вјенчање. Оно је коштало далеко изнад просјека, дјелимично и зато што обоје имају велике породице.

"Свако од нас је имао сопствену кућу, отплаћен дио хипотеке, такве ствари, и то нам је помогло да платимо наше вјенчање. Коштало је више него што смо очекивали", каже Бик.

Процес планирања вјенчања често продуби већ постојеће проблеме између младе и младожење. Сузан Смит каже да њена професија захтјева стрпљење и дипломатске вјештине, а понекад је била и свједок раскидања веридбе.

"Нажалост – то се дешава. Ми то зовемо промјеном мишљења, неко се једноставно – предомисли", каже она.

Веза Бик и Брендона је опстала, баш као и њихов брак који траје већ готово 10 година. Иако је њихово вјенчање било скупо, Бик каже да не жали тај трошак.

"Обожавали смо своју свадбу, све је прошло веома добро. Али дан је пролетио, све се одиграло тако брзо и онда смо схватили – ‘Боже, готово је’. Нисмо много мислили о потрошеном новцу", каже Бик.

Наравно, нису сви спремни да на вјенчање потроше суму за коју би могли да купе нов аутомобил. Многи парови региструју свој брак у градским скупштинама, побјегну у Лас Вегас, или пак одрже једноставне, скромне церемоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана