САД даје награду до 10 милиона долара за информацију о руском хакеру

AA
Foto: Pixabay

АСХИНГТОН - Амерички Стејт Департмент објавио је да је расписана награда до 10 милиона долара свакоме ко пружи информације о хакеру Јевгенију Викторовичу Гладкиху, рођеном у Русији.

„Амерички Стејт Департмент додјељује награде онима који дају информације о руском хакеру Јевгенију Викторовичу Гладкиху у оквиру програма Награде за правду (РФЈ)“, наведено је у саопштењу Стејт Департмента.

Наведено да је Гладкикх дјеловао по налогу или под контролом стране владе.

„Нудимо награде до 10 милиона долара за информације у вези с Гладкикховим идентитетом или локацијом. Гладкикх помаже или подржава кршење Закона о компјутерским преварама и злоупотреби, који укључује кибернетичке активности против критичне инфраструктуре САД-а“, додано је у саопштењу.

Између маја и септембра 2017. Гладкикх је био програмер у Научно- истраживачком институту Центра за хемију и механику руског Министарства одбране, водећој истраживачкој институцији, а у саопштењу је наведено да је Гладкикх, заједно са својим партнерима, кибернетички напао системе уља рафинерија изван Сједињених Држава и развио злонамјерни софтвер због којег су сигурносни системи постали нефункционални.

Осумњичени је наводно два пута 2018. покушао приступити рафинеријама у земљи, које су биле у власништву америчке компаније, али безуспјешно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана