Са Милевом Марић је имао троје биолошке дјеце: Да ли су потомци Алберта Ајнштајна и данас живи?

ГС
Са Милевом Марић је имао троје биолошке дјеце: Да ли су потомци Алберта Ајнштајна и данас живи?

Рад Алебрта Ајнштајна, сматра се једним од најутицајнијих у домену науке. Познат по својој формули E=mc2 из 1905. године, генералној теорији релативности из 1915. године, Нобеловој награди из физике 1921. године и открићу фотоелектричног ефекта. Међутим, када је његов приватни живот и потомци у питању, о њима се не зна много.

Славни научник се током живота женио два пута, и то први пут са Милевом Марић 1903. године са којом је добио троје биолошке дјеце и рођаком Елзом, 1919. године са којом није имао дјеце. Његови блиски пријатељи су тврдили да је имао изузетно топао однос са њеним ћеркама из првог брака, Марго и Илзом.

Троје билошке дјеце са Милевом Марић

Рођена 19. децембра 1875. године у Аустроугарској, Милева Марић је припадала богатој породици. Свом образовању је у млађим данима дала приоритет и то је одвело на Швајцарски федерални институт за технологију у Цириху где упознаје Алберта 1896. године. Њих двоје су се тамо спријатељили, а то пријатељство се у једном тренутку развило и у љубав.

Милева је током 1901. године затруднила са њиховим првим дететом. Све што се данас о њој зна долази из писама које су Милева и Ајнштајн размијенили између себе, а она откривају да се дјевојчица родила у Ујвидеку, данашњем Новом Саду, годину дана прије венчања родитеља. Одатле је познато и како је врло брзо обољела од шарлаха, што је оставило последице на њено здравље. Данас се не зна са сигурношћу да ли је она од последица истих преминула, или је дата на усвјајање.

Само годину дана од посљедњег спомињања ћерке, тачније 1904. године, рођен је Ханс Алберт Анштајн. Он је одлучио да крене стопама својих родитеља и упише школу у Цириху. У каријери је напредовао све до титуле редовног професора хидрауличког инжењерства на Калифорнијском институту у Берклију.

Из свог првог брака са Фридом Кнехт, имао је троје биолошке и једно усвојено. Клаус и Дејвид су преминули као дјеца, док је усвојена ћерка Евелин била магистар на Берклију, а Бернард Цезар, физичар и инжењер такође са Берклија је иза себе оставио петоро дјеце, који су и данас живи и успјешни у својим пословима. Ханс са дугом супругом није имао дјеце.

1910. године, родило се и треће дијете Алберта и Милеве, Едуард Ајнштајн. Убрзо након рођења, родитељи се му се растали, а након неколико година и званично развели. Своје дјетињство је провео са мајком, те стога не чуди да је имао веома напет однос са оцем, ком је у једном од писама рекао да га мрзи.

Ово је такође било повезано и са његовим нервним сломом изазваним шизофренијом, која му је установљена у 21. години. Прије тога је желио да буде психијатар и зато је уписао медицину. Али како је само двије године касније по први пут институционализован, на свој сан је морао да заборави. О њему је бринула мајка, све до смрти 1948. године. Послије тога је већину свог времена провео у психијатријског клиници у Цириху, гдје је и умро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана