Са 17 година због ајкуле остала без ноге, поново ушла у воду у којој је умало погинула

ГС
Са 17 година због ајкуле остала без ноге, поново ушла у воду у којој је умало погинула

Када је Адисон Бети осјетила како јој нешто вуче ногу помислила је да се њен брат шали. Био је то веома топао дан на Флориди и многи су спас од врућине пронашли на локалним плажама.

Тог дана Адисон је са братом Ретом и његовим пријатељим отишла на плажу, на коју је као дијете често одлазила са родитељима.

- Друштво се често шалило око ајкула, да би уплашили мог брата - присетила се Адисон.

Док су пливали и хватали шкољке Адисон је осјетила да јој нешто вуче десну ногу и одвлачи је у дубину. Мислила је да је то њен брат, међутим када је изронила и видјела да је он испред ње, схватила је да се нешто лоше дешава.

Када је видјела да је у питању ајкула и она и брат су почели да вриште.

- То је било једино што сам могла да урадим - испричала је она.

Баш кад се Рет окренуо да погледа, ајкула је поново ухватила Адисон и повукла је испод воде.

- Тада сам видјела ајкулин реп, свуда је било много крви - присјећа се Адисон.

Препланулог тена, плаве косе у опуштеној одјећи са осмијехом на лицу, адисон данас стоји на мјесту на ком се прије само годину дана борила за живот.

- Можда сам била у шоку, али ја сем репа током напда нисам видјела ајкулу. Сјећам се да сам све осјећала. Осјетила сам и кожу ајкуле, била је као брусни папир - казала је Адисон.

Борба са ајкулом

Иако Адисон није видела ајкулу, њен брат процјењује да је била дуга око три метара. Он је брзо допливао до ње, почео је да удара песницама ајкулу, а када је она побјегла брзо је Адисон довукао до обале.

- Сјетио сам се да су нас када смо били мали учили да ако нас нападне ајкула да је ударимо директно у лице. Моји пријатељи су све вријеме били у плићаку на неколико метара од нас. Све се издешавало у двадесетак секунди, нису ни схватили шта се дешава - рекао је Рет.

Међутим, њихове крике чули су други купачи. Један човјек је чамцем брзо дошао до њих, ставио повријеђену Адисон у њега и довезао их до обале. Њен брат, који је по професији ватрогасац, каже да се на послу свега нагледао, али када је видјео њену ногу остао је шокиран.

- Све вријеме сам била у шоку, тражила сам положај како да се намјестим, све вријеме ми је требала хладна вода. Рет је са чамца позвао спасиоце и они су одмах кренули хеликоптером ка нама - присјетила се Адисон.

Када су стигли до обале, кола Хитне помоћи су већ била ту.

- Превезли су нас до хелиодрома. Када су љекари видјели моју ногу били су зачуђени што сам уопште могла да говорим. Питали су ме да ли ме боли, ја сам рекла да и то је све чега се сјећам - казала је тинејџерка.

Борба за живот у болници

Када је хеликоптером стигла у болницу, одмах је превезена у операциону салу. Изгубила је доста крви и љекари тада нису знали да ли ће успјети да је спасу.

- Нисам знала да сам била у тако тешком стању. Могла сам да умрем - присјетила се она.

Након низа операција неколико дана била је на интензивној њези.

- Не сјећам се свих својих операција, али се сјећам да ми је једна нога била знатно краћа од друге - казала је.

Послије недјељу дана, љекари су морали да ампутирају њену ногу изнад колена.

- Након операција почела сам са опоравком. у свакој фази сам надмашила њихова очекивања. Опоравак након ампутације траје око пет мјесеци, ја сам се опоравила за мјесец и по дана - каже са поносом Адисон.

Када је средином августа напустила центар за рехабилитацију, још је постојао страх од инфекције ране.

Повратак у воду

- Ја живим у малом мјесту, сви се знамо. Сви су ми пружили подршку током опоравка. Када ми је доктор у болници рекао да ће ми након овога што се десило живот бити много бољи, нисам му вјеровала. Заправо јесте тако јер научите да цијените живот и не узимате ништа здраво за готово - испричала је она.

Адисон је зато одлучила да ништа више неће успјети да је спријечи да ради оно што жели. У мају је завршила средњу школу, а распуст је искористила да би се поново вратила у воду. Она је недавно са братом посјетила мјесто на ком се прије годину дана борила за живот.

- Пливање, роњење и сурфовање чине велики дио мог живота, нисам могла да се опростим од тога - казала је.

Након оног што јој се догодило мјештани су покушали да ухвате ајкулу али безуспешно.

- Ја то нисам жељела, али људи су ваљда имали потребу да се освете. Оно што морате да знате када уђете у океан је да то није ваша територија. Ајкула је слиједила своје инстинкте. Лоша ствар је што је изабрала да баш мене уједе, али морам да се носим са тиме - искрено каже Адисон.

Адисон данас на друштвеним мрежама често збија шале о свом "сусрету са ајкулом". Код куће има колекцију плишаних ајкула.

- Прву сам добила у болници и то на мој захтев. Ваљда се тако понашам јер сам одрасла у породици у којој сви воле црни хумор - казала је.

Све што се издешавало Адисон је оставила иза себе. Недавно је сазнала да је трудна и са својим дечком очекује бебу у децембру.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана