Руски вукодлак оптужен за још 60 убистава

Агенције
Руски вукодлак оптужен за још 60 убистава

Москва - Истражни комитет у Иркутској области у Русији подигао је коначне оптужнице против Михаила Попкова (51), познатог као Вукодлак, због убиства 60 људи.

Он је већ осуђен на доживотну робију за 22 убиства. Ријеч је о бившем полицајцу чије су све жртве жене старости између 16 и 40 година. Ако буде проглашен кривим за нова убиства, Попков ће бити међу најгорим убицама у историји Русије и Совјетског Савеза. Попков би тако могао надмашити и свог идола Андреја Чикатила, познатијег и као Месар из Ростова, који је убио 53 особе. Када су Попкова ухапсили 2012. године, злогласни серијски убица рекао је како жели да "очисти улице Ангарска од проститутки", а бивши полицајац је своје жртве након силовања масакрирао сјекиром, ножевима и шрафцигером. С обзиром на то да је радио као полицајац, жртве којима је нудио превоз током ноћи вјеровале су му, а он би их, након што су ушле у ауто, одвезао у шуму гдје би их убијао. Његов случај навео је агенцију Тас да састави листу највећих серијских убица на територији бившег СССР-а.

Први на листи је Андреј Чикатило, који је починио 53 убиства од 1978. до 1990. године. Међу његовим жртвама били су и жене и дјеца. Осим за убиства, осуђиван је за педофилију, некрофилију и канибализам. Он је 1992. године осуђен на смртну казну. Тражио је од предсједника Бориса Јељцина да га помилује, али безуспешно.

Анатолиј Онопријенко је починио 52 убиства. Девет убистава починио је на територији Украјине, након чега је побјегао у Њемачку. Када се вратио, наставио је са убиствима, углавном током пљачкања. Осуђен је на смртну казну 1999. године, али је Украјина већ преговарала са Савјетом Европе о мораторијуму на смртну казну. Због тога она никад није извршена, а Онопријенко је умро 2013. године.

Сљедећи на листи је Александар Пичушкин који је починио 49 убистава. Жртве је углавном проналазио у Бицевском парку у Москви, због чега је прозван манијаком из Бицевског парка. Међу његовим жртвама биле су само три жене. Ухапшен је 2006. године, а сљедеће године је осуђен на доживотну робију. Он је под посебним мјерама надзора у затвору. Сергеј Ткач је бивши полицајац који је починио 37 убистава у Украјини. Оптужен је и за многа силовања, а међу његовим жртвама биле су и дјевојчице. Ухапшен је 2005. године након убиства деветогодишње дјевојчице, а 2008. године је осуђен на доживотну казну затвора. Генадиј Микашевич је крив за 36 убистава у Бјелорусији, а све његове жртве су биле жене. Он би их намамио у свој аутомобил и одвео на изоловано мјесто гдје би их силовао, па потом убио. Ухапшен је 1987. године и осуђен на смрт.

Колумбијац највећи серијски убица

Тас је писао и о највећем серијском убици на свијету, педофилу из Колумбије Луису Гаравиту. Доказано је да је убио 138 дјеце у различитим градовима у Колумбији. Међутим, истражитељи сумњају да је листа много већа и да на њој има више од 300 имена. Све његове жртве су дјечаци из сиромашних породица и сви су силовани прије него што су убијени. Он се рјешавао њихових тијела тако што их је бацао у јаме. Полиција је у једној од њих нашла тијела 36 дјечака. Ухапшен је 1999. године и осуђен на 52 године затвора. Због сарадње са истражитељима и признања кривице, казна му је смањена на 22 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана