Русија добила још једну моћну подморницу

GS
Foto: X.com

Поринута је најновија подморница из руског програма Пројекат 636.3 или Варшавјанка (НАТО их зове: побољшана Кило ИИ класа), која је намјењена руској пацифичкој флоти.

Подморница се зове Јакутск и изграђена је у бродоградилишту Адмиралитетско бродоградилиште ЈСЦ.

Јакутск је јуришна подморница са системом погона који се састоји од два дизел мотора и једног електромотора. Захваљујући овом систему, подморница може да се креће тихо (стелт), уз показивање веома напредних способности.

Под водом, Јакутск има депласман од 4.000 тона. Дуга је 74 метра и може да оперише на максималној дубини од 300 метара. Док плови под водом, може да постигне максималну брзину од 20 чворова, односно 37 км/х, преносе Новости.

Дизел-електрични систем погона даје платформи способност да плови на максималној удаљености од 7.500 наутичких миља, што је прилично задовољавајуће. Како је већ поменуто, једна од најзначајнијих карактеристика је њена ниска уочљивост, попут тихог рада и пловидбе испод површине воде.

Детаљније, Јакутск производи веома низак акустични отисак, због чега је западни експерти називају "црна рупа". Овај назив је добила због своје способности да непримјећено пролази поред непријатељских сонарних система, стварајући велике опасности за непријатељске флоте.

Поринута је најновија подморница из руског програма Пројекат 636.3 или Варшавјанка (НАТО их зове: побољшана Кило ИИ класа), која је намјењена руској пацифичкој флоти.

Што се тиче наоружања, нова руска подморница смртоносних способности има 6 лансирних цијеви калибра 533 милиметра, из којих може да испаљује различите врсте торпеда, као и сада већ свјетски познате убитачне крстареће ракете Калибар.

Тако Јакутск може да гађа и непријатељске бродове и циљеве на копну. Пета подморница из серије, Можајск, испоручена је морнарици у новембру 2023. године, а изградња шесте, Јакутск, почела је у августу 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана