Руси не пију више, али ни мање

Срна
Foto: Илустрација

МОСКВА- Руси су колико-толико успјели да зауставе традиционалну помаму за алкохолом, али и даље много пију.

Тако је током 2021. године количина алкохола по особи у Русији износила - 9,1 литар.

Љекари Давид Заридзе, Иван Стилиди и Александар Румјанцев добили су државну награду за развој и примјену технологија, чији је циљ смањење болести и смртности, укључујући и алкохолизам.

"Смањењу конзумације алкохола допринијеле су не само мјере на државном нивоу, као што су повећање цијена алкохола и забрана рекламирања алкохолних пића, већ и жеља људи за здравим начином живота.

Људи су се одрекли лоших навика у корист спорта и правилне исхране", објашњава аналитичар компаније "НТех" Марија Закатова.

Неки експерти сматрају да је у посљедње три године употреба алкохола у Русији поново почела да расте.

Стручњаци сматрају да је разлог томе стрес. Све је почело током прве године пандемије короне и рестриктивних мјера, али то је међународни тренд, јер и Британија биљежи раст потребе за алкохолом.

Међутим, за првих седам мјесеци 2022. године у седам највећих руских трговинских ланаца продаја алкохола поново је повећана - за 12,1 одсто у односу на исти период 2021. године.

Коњак се куповао за више од 7,8 одсто, а вотка за 8,1 одсто. Међутим, највише је повећана продаја џина - за 55 одсто, а разлог је нижа цијена.

Према процјенама Удружења произвођача пива, потрошња по глави становника у првој половини 2022. године пала је за 1,6 одсто и износила је 36,8 одсто у односу на сва алкохолна пића.

Међутим, удио жестоких пића повећан је за три процента — на 48,4 одсто.

Негативне тенденције су примјетне у селима, гдје расте смртност због конзумације алкохола.

У Русији се током 2022. године за шест одсто повећао број психичких обољења, а за седам одсто број људи који су зависни од алкохола, наводи Елена Шешко, директор Одјељења за медицинску помоћ дјеци и јавно здравље Министарства здравља Русије.

Она наводи да се за седам одсто повећао раст алкохолизма код жена. Према њеним ријечима, трећина смрти код дјеце настала је због пијанства родитеља.

Према званичним подацима, трећина становника у Русији не пије алкохол.

Најчешће пију људи који у доби од 25 до 45 година. Притом, 44 одсто млађих од 25 година такође пије - преноси "Спутњик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана