Руси једу кулич, Грци бацају ботидесе

Свјетлана Тадић
Руси једу кулич, Грци бацају ботидесе

Највећи хришћански празник Васкрс у свим земљама везује се за обичај фарбања и поклањања јаја, али овај празник прате и додатни обичаји, који се разликују од земље до земље.

Кулич и пасха

У Русији, као и у осталим земљама, кувају се и фарбају јаја, као симбола обнављања природе и живота, а највећи број их се намијени управо, дјеци која побједом у "туцању јајима" освајају играчке.

Руси традиционално имају два обавезна јела за Васкрс, која се унапријед припремају за васкршњу трпезу. Кулич, односно васкршњи колач од тијеста и јаја, освештан на Велику суботу, обавезан је на васкршњој трпези.

Поред овог јела, освештана је и пасха, специјално јело од младог сира, павлаке и јаја, у облику зарубљене пирамиде украшене ушећереним воћем, која, према традицији, представља симбол гроба Господњег. Пасха је и симбол пуне куће и њоме се служе гости у знак добродошлице на прославу највећег хришћанског празника.

Грци

Грци Васкрс прослављају уз специјалитете припремљене од јагњећег меса, а служи се супа од јагњећих изнутрица "магиритсе", јела од јагњећег меса "кокореци".

Васкрс не може да прође без црвених јаја, која се уз јагњећу супу једу обично у недјељу ујутро, послије поноћне службе.

У недјељу ујутро обичај је и да се на ражњу више часова пече јагње, а људи током печења једу мезе и пију узо, а васкршња трпеза не може да прође ни без слатког колача "цурекија".

Поред ових специјалитета, у Грчкој се ипак најзначајнијим обичајем сматра фарбање јаја у црвену боју и постављање првог офарбаног јајета под икону у кући.

Један од обичаја који се практикује на острву Крф је и бацање "ботидеса", керамичких посуда напуњених водом са прозора на улицу.

На Кипру људи пале ватре у школама или на гробљима и спаљују малу лутку која представља Јуду Искариотског, ученика који је издао и продао Исуса.

"Борба" јајима

У одређеним подручјима у Бугарској током васкршњих празника одржава се традиционална "борба јајима".

Као и у другим земљама и у Бугарској се за празник припрема богата трпеза, а обавезан је "козуњак", односно домаћа штрудла и јаја офарбана у црвено. Јаја се обмотавају у зелени столњак, јер је зелена национална боја Бугарске.

Као посластице за вријеме Васкрса у Бугарској су популарне фигуре од чоколаде и шећера у облику зеца.

На Велики четвртак се фарба прво јаје и припрема тијесто за васкршње хљебове, који имају много имена - од ускршњи кравај, богова пита, кошара, Харман, квасник, јајченик до плетеница или кукла, што значи лутка.

Бугарке припремају васкршњи хљеб са црвеним јајетом у средини, које се поклања првом госту који посјети укућане.

Обичај је да се за Васкрс носи нова одјећа која симболизује васкрсење и рађање, а обавезно је и да се са свете недјељне литургије Бугари враћају кући са свијећом у руци.

Румунија

У Румунији постоји чак и техника издувавања јајета, тако да се касније може чувати само лијепо украшена љуска, као украс. Најчешће коришћена боја јаја је црвена, а слиједе плава, жута и зелена.

У овој земљи се на Васкрс обавезно једе јагњетина, те посластица направљена углавном од сира, која се назива "пасца" и "козонак".

Необични обичаји

Васкрс у многим земљама прате веома необични обичаји, а примјер за то су и одређени дијелови Пољске, гдје се за овај празник људи полијевају водом.

У Мађарској је обичај да се слављеници прскају чак и парфемима, док се у Финској ударају свежњем брезових гранчица. У Италији се традиционално једе посебна ускршња "торта ди Паскета", слани колач с куваним јајима и шпинатом, а у Швајцарској се поклања колач са сушеним воћем, који се назива васкршња голубица или "палома ди пасква". У Њемачкој се за најмлађе у баштама скривају корпе с јајима и чоколадним фигурицама, а у Француској дјеца стоје у кругу и у ваздух бацају и хватају шарена јаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана