Рушењем граница Индијке стигле до свемира

Приредио: Борис Ђурић
Рушењем граница Индијке стигле до свемира

Њу ДЕЛХИ - Жене у Индији још увијек носе традиционално бреме да им је мјесто у кући и кухињи, а не на послу, али три научнице, својом свакодневном ангажованошћу у индијском свемирском центру Исро, руше границе.

Рита Каридал, Нандини Харинат и Анурада Тик биле су дио тима који је успјешно поставио сателит у орбиту Марса и једне су од најзаслужнијих научника за овај изузетан успјех Индије. Замјеник директора за операције Рита Каридал одрасла је у сјеверном индијском граду Лукнау и одувијек је вољела да посматра небо.

- Жељела сам да знам шта се налази иза свемирске таме - казала је Рита. Она је студирала физику и математику и сваки дан је пратила новине тражећи информације о НАСА и Исро пројектима. Сакупљала је новинске чланке и читала сваки детаљ везан за свемир.

- Након постдипломских студија пријавила сам са за посао у центру Исро и тако сам постала свемирски научник - додаје Рита, која већ 18 година ради за Исро.

За највишег официра жену у овом центру Анураду Тик нема граница. Она се специјализовала за слање сателита у свемир на висину од најмање 36.000 километара. Ради 34 године у центру и противи се мишљењу да жене и наука не иду руку под руку.

- Не мислим да наука није за Индијке. Сматрам да им је математика омиљени предмет - каже директорица програма за Геосат навигацију.

Њихова колегиница Нандини Харинат је замјеник директора операција за Марс мисију и први контакт са науком имала је преко ТВ серије "Звјездане стазе".

- Моја мајка је била наставник математике, а отац инжењер и сви смо били велики заљубљеници у "Звјездане стазе и научну фантастику - прича Нандини. У то вријеме она није мислила да ће бити научник специјализован за свемир и рад у свемирском центру "се једноставно десио".

- Био је то први посао на који сам се пријавила и примили су ме. Од тада је прошло 20 година и никада се нисам окретала уназад - каже ова научница.

Бити дио тима Марс мисије велики је успјех у њеном животу. - То је било важно за Индију, не само за Исро. Мисија нас је поставила на пиједестал, стране земље нас сада траже ради сарадње, а пажња коју добијамо је заслужена - прича Нандини. Људи их сада препознају на улици.

- Начин на који нас посматрају данас је веома другачији него раније. Посматрају нас као научнике. Уживам у свему томе - додаје она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана