Рус спасио свијет

Агенције
Рус спасио свијет

Фрајзанов - Станислав Петров (74) наизглед је обичан пензионер у руском граду Фријазнову, али мало ко зна да је управо он спасио свијет од уништења, јер је спријечио глобални нуклеарни рат још 26. септембра 1983. године.

Модерни свијет је само једном био пред нестанком. Дијелило га је само неколико минута од уништења, преносе агенције. Петров је као пуковник руске војске био руководилац командног центра система који је упозоравао на нуклеарне пројектиле који би евентуално били испаљени на тадашњи СССР. Двадесет и шестог септембра компјутери су се огласили алармом и показали да је из САД полетјело пет интерконтиненталних балистичких ракета с нуклеарним бомбама, а вријеме удара у циљ мјерило се у минутама!

Он је, према протоколу, требало одмах да испали салву нуклеарних ракета из база СССР-а које би погодиле циљеве на подручју САД и западне Европе. Спремио је систем, али црвено дугме није притиснуо. Петров каже да му је било јасно да би испаљивање ракета значило крај свијета који људи познају.

Чекао је, јер како каже инстинкт му је говорио да нешто није било у реду. Сви у центру су били спремни на најгоре. Али, није се десило ништа. Није било ниједне експлозије над Москвом. Ни трага удару, мада је компјутер показивао да су ракете погодиле главни град. Петров је сигуран у једно - да је позвао претпостављене, добио би налог да испали нуклеарне пројектиле. Истрага је показала да је руски сателит погрешно очитавао податке због ријетког феномена - поравнања Сунчевих зрака на облацима и путање сателита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана