Рудно благо: Да ли је литијум разлог за рат у Украјини?

б92
Foto: илустрација

Геолози га зову украјински штит.

То земљиште у централном дијелу државе почиње од сјеверне границе с Бјелорусијом до обала Азовског мора, а према студијама украјинске геолошке службе, у древним стијенама овог штита скривене су наслаге литијума.

 "Ово можда није главни разлог инвазије, али сигурно је рудно богатство Украјине један од разлога зашто је ова земља толико важна за Русију”, рекао је Род Шоновер, бивши директор Одсјека за природну средину и ресурсе америчке Националне обавјештајне службе.

Иначе, украјински литијум почео је да привлачи свјетску пажњу још прошле године, прије него што је рат зауставио истраживања. Наиме, аустралијска фирма Еуропеан Литиум рекла је да је близу осигуравања права на два обећавајућа налазишта литијума у регији Доњецк (источна Украјина) и Кировоград, у центру земље. И кинеска фирма Цхенгxин Литхиум такође је затражила права на неке депозите, што би омогућило Кини да освоји први депозит у Европи.

"Будући да нема развијених лежишта, сумњам да су ресурси литијума биле мотивација за нападе на југоистоку", каже Шоновер за Ренеwабле Маттер али упозорава да ако овај регион падне под руску контролу, резерве литијума сигурно би биле од користи за Кремљ.

Један од ријетких геолога који су видјели ове древне стијене је Андреа Дини, истраживач на италијанском ЦНР-овом институту за геонауку и георесурсе, који је учествовао у три кампање у руднику Корошив-Володарск у сјеверној Украјини.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана