Роланд Видмер се обогатио од изгубљених ствари

BBC
Роланд Видмер се обогатио од изгубљених ствари

Уколико неко изгуби ствари док путује кроз Швајцарску и никада их више не види, велика је шанса да ће оне завршити у рукама једног човјека у Цириху.

- Сваког мјесеца добијемо око 8.000 пронађених ствари. Уобичајена ствар коју добијам су наочаре. Сваки дан добијамо око 20 пари - каже Роланд Видмер док спушта сандук са полица своје продавнице у Цириху.

Видмер је осиједјели директор "Фундсахенферкауфа", компаније коју је покренуо 2005. године да би се обогатио од ствари које иза себе остављају заборавни путници. До сада се ово показало као успјешан пословни модел. За сваку палету, коју овај педесетпетогодишњак добија од аеродрома Цирих или швајцарских "Пошта", он плаћа исту цијену. И иако у њима има доста "смећа", такође има и доста вриједних ствари.

- У овом тренутку имамо огрлицу вриједну 27.000 долара и сат од 36.000. Тамо се могу наћи квалитетне и скупе ствари - каже Видмар.

Дизајнерска одјећа, наочаре, лаптоп рачунари па чак и музички инструменти су ствари које се редовно губе у земљи која се сматра једном од најбогатијих на свијету. Нарочито се на аеродромима може пронаћи право богатство. 

У Швајцарској путници могу у року од једног од три мјесеца да потражују своје изгубљене ствари, зависно од њихове вриједности.

- Оне које вриједе до 52 долара мјесец након проналаска шаљу се у поменуту продавницу. Све што је скупље од те вриједности чува се три мјесеца - каже Донатела дел Векио, портпарол швајцарске жељезничке компаније СББ.

Прошле године ова компанија је сакупила више од 100.000 изгубљених ствари, од којих су најчешће мобилни телефони, кључеви, капе и ташне. Управо је СББ била та која је понукала Видмера да отвори продавницу прије десет година. Он и дан-данас двије трећине ствари добија из жељезнице док остало стиже са аеродрома, поште и аутобуса.

Понекад се након три мјесеца људи жале Видмеру и некада знају имати среће.

- Уколико продамо њихове ствари, они их, наравно, не могу добити назад, али ми тада враћамо новац - каже он.

Неке од његових необичајених ствари укључују ужад из шездесетих година прошлог вијека, затворску униформу, урну и протетичка нога. Ипак, највише му је омиљен прстен у којем се налази отров.

- Са њим се убијају мужеви - шали се времешни Швајцарац. Некада се не може одвојити од понађених ствари.

- Сакупљам необичне примјерке. Један од таквих је и колекција четки за чишћење димњака - рекао је Видмер.

У задњем дијелу продавнице троје радника ужурбано ради. Меморија свих лаптоп рачунара и електронике се брише. Специјалисти чак раде на поправци накита и рециклирању накита и тако креирају јединствена дјела из оштећеног прстења, појединачних минђуша, тучено злато и привјесци.

- У нашем бизнису практикујемо веома интересантан облик рециклирања - каже Видмар.

Рециклирање је веома важно за садашњост и будућност. Неке ствари се продају путем интернета и знају достићи велику цијену као што је "булгари" прстен од 15.000 долара и ручно направљен шаховски сет за 2.500 долара. Ипак, за многе је много интересантније да "крстаре" кроз сталке са мноштвом чудних ствари у продавници у Цириху, гдје бицикли висе са плафона, рукавице су закачене за штипаљке док у једном углу стоји маска са Венецијанског карневала. Продавница има 18 запослених укључујући Видмерову жену која контролише финансије.

- Наравно да се надам профиту, али највише ме веселе задовољни купци - рекла је она.

У међувремену они који су изгубили ствари могу можда имати утјеху да ће њихове изгубљене ствари имати нову сврху у свом новом животу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана