"Рођена 2021", полијеће нова италијанска авио-компанија

ГС
Foto: Илустрација

"Даме и господо, хвала вам што сте били уз нас ових 75 година. Ово је последњи лет Алиталије", изговорила је стјуардеса "Ал Италије" по последњи пут објавивши лет АЗ 1586 те компаније на релацији Каљари – Рим.

Данас "полеће" нова италијанска компанија ИТА.

Ал Италија" је основана 16.септембра 1946. у Риму, а први лет обављен је 5. маја 1947. на релацији Торино-Рим-Катанија.

Након два мјесеца обављен је и први међународни лет између Рима и Осла, а 1948. и први интерконтинентални лет на релацији Милано - Буенос Аирес који је укупно трајао 36 сати са паузама у Риму, Дакару, Наталу, Рио Де Жанеиру и Сан Паолу.

Економски проблеми

У последњих 20 година "Ал Италија" је изгубила 11 милијарди евра затварајући сваку годину са губитком, сем 2002. када је један део дионица продат КЛМ-у.

"За 47 година ‘Ал Италија‘ је коштала око 500 евра сваку италијанску фамилију, око 216 сваког Италијана укључујући у ту статистику и новорођенчад", подаци су Кодаконса (Удружења за заштиту потрошача) који је на тај начин објаснио колико је "Ал Италија" коштала државу, колико је позајмица и кредита узимала. Све то није било довољно да их спаси. 

Нова компанија ИТА

Нова компанија која ће данас полетети уместо "Ал Италије" креће са 52 авиона (која ће још неко вријеме задржати натпис "Ал Италија") и 2.800 запослених одабраних од више од 30.000 кандидата.

Њима се нуди флексибилни уговор и плата која ће бити везана за економски резултат компаније и за то колико ће будући клијенти бити задовољни.

Једини нови авион је онај са натписом "Рођен 2021" који ће полетети данас из Милана ка Барију као први лет компаније ИТА.

Запослени "Ал Италије" су се поново окупили на аеродрому "Фјумићино" у Риму не би ли протестовали против затварања компаније и отпуштања радника. Носили су плакате са натписима "Ресистенза" као и "Ми смо Ал Италија".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана