Ријетко складиште ружичастих дијаманата нестало са распадом суперконтинента

Танјуг
Ријетко складиште ружичастих дијаманата нестало са распадом суперконтинента

ЊУЈОРК- Налазиште ружичастих дијаманата Аргајл у Западној Аустралији, гдје се налази и рудник ових ретких драгих камења, настало је током распада древног суперконтинента названог Нуна, прије око 1,3 милијарде година, наводи се у најновијиј студији аустралијских истраживача.

Научници који проучавају лежиште дијаманата Аргајл навели су да сада имају боље разумијевање геолошких услова потребних за формирање ружичастих дијаманата и других варијанти боја.

У студији објављеној у часопису Нејчур Комјуникејшнс, истраживачи наводе да су дошли до тог закључка користећи ласере за анализу минерала и стена извађених из лежишта Аргајл.

"Док се континент који ће постати Аустралија није распао, подручје у којем се налази Аргајл било је растегнуто што је створило празнине у Земљиној кори да би магма избила на површину, доносећи са собом ружичасте дијаманте. Користећи ласерске зраке мање од ширине људске длаке на стијенама које је испоручио Рио Тинто (компанија која је била власник рудника), открили смо да је Аргајл стар 1,3 милијарде година, што је 100 милиона година старије него што се раније мислило, што значи да је налазиште вероватно настало као резултат распада древног суперконтинента", рекао је водећи аутор студије и истраживач у Центру Џон де Летер из Перта Хуго Олирук.

Како се наводи већина наслага дијаманата налази се унутар вулканских стена које су брзо "избациле" дијаманте из унутрашњости Земље на површину.

Међутим, да би дијаманти постали ружичасти или црвени, морају да буду подвргнути интензивним силама сударајућих тектонских плоча, које увијају и савијају њихове кристалне решетке.

На овај начин се формира и већина смеђих дијаманата, а у Аргајлу се овај процес догодио прије око 1,8 милијарди година када су се судариле Западна Аустралија и Северна Аустралија, претварајући некада безбојне дијаманте у ружичасте.

Овај ланац догађаја, према студији, сугерише да спојеви древних континената могу бити важни за проналажење ружичастих дијаманата - и могу водити истраживање ка другим лежиштима.

"Већина наслага дијаманата пронађена је усред древних континената. Аргајл се налази на споју два од ових древних континената, а ови рубови су често прекривени песком и земљом, остављајући могућност да слични вулкани са ружичастим дијамантима још увијек стоје неоткривени, укључујући и у Аустралију", рекао је Олирук.

Аргајл, који је сада затворен, је извор 90 одсто ружичастих дијаманата пронађених у свету.

Ружичасти дијаманти су изузетно ријетки и пожељни, а полирани ружичасти примjерци највишег квалитета могу се продати за десетине милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана