Ријетко издање Харија Потера купљено за 30 пeнија, можда ће бити продато за 5.000 фунти

Tanjug
Foto: Twitter

ЛОНДОН - Ријетко издање књиге "Хари Потер и Камен мудрости", купљено за 30 пенија, могло би да буде продато за чак 5.000 фунти на предстојећој аукцији, пише Гардијан.

   Ријеч је о првом роману Џеј Кеј Роулинг о Харију Потеру који је одбило десетак издавача прије него што је Блусмбери пристао да одштампа само 500 примерака 1997. године.
 

   Пошто је 300 од тих 500 издања дато јавним библиотекама, потрага за првим издањем је веома тешка.
  

 "Због тога, оригинална прва издања имају моћ да новчиће од обичног метала претворе у чисто злато", наводи британски лист.

    Ово издање је сачувао човјек из Стафордшира који је волео књиге од малих ногу, а његова сестра је рекла да је он ишао на распродаје и црквене сајмове са којих се враћао са гомилом књига или стрипова.

    "Када се преселио пре четири године, буквално је све ставио у стотине кутија, од којих су многе отишле у контејнере", рекла је она и додала да је њен брат знао да има књигу "Хари Потер и Камен мудрости", али да није мога да се сети где се налази, те је породица претпоставила да је изгубљена.
 

   Власник књиге је неочекивано преминуо у 55. години, а ретко издање је пронађено након што је тим из "Ричард Винтертон Ауктионерс" прегледао његове ствари.
 

   У децембру 2022. године, ретко издање романа "Хари Потер и Камен мудрости" продато је за 8.000 фунти на једној аукцији.
 
   Претходно је, у марту исте године, прво издање књиге продато за 69.000 фунти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана