Ријетка врста рибе примјећена након више од двије деценије код обала Тасманије

Срна
Foto: Агенције

СИДНЕЈ - Веома ријетка риба која "хода на рукама" примјећена је први пут након 22 године код обала Тасманије у Аустралији. Би-Би-Си наводи да је ова врста добила име због превеликих пераја са обје стране које подсјећају на руке на којима, "хода" дуж морског дна.

Ружичасту "рибу са рукама" посљедњи пут је снимио ронилац код обала Тасманије 1999. године и прије тога примјећена је само четири пута. Ова врста се однедавно налази на листи угрожених. Међутим, аустралијски истраживачи саопштили су да су је поново примјетили са камером за дубинско снимање. Нови снимци показују да је риба у дубљим и отворенијим водама него што је то било раније.

Научници су сматрали да је ова риба врста која живи у плитким водама и заштићеним увалама, али су је сада открили на дубини од 150 метара код дивљих обала на југу Тасманије. "Ово је узбудљиво откриће и нуди наду у опстанак ружичасте рибе са рукама која има много шире станиште него што се раније мислило", рекао је водећи истраживач и поморски биолог Невил Берет са Универзитета у Тасманији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана