Ријетка врста орхидеје поново откривена, први пут послије 2009.

GS
Ријетка врста орхидеје поново откривена, први пут послије 2009.

ЛОНДОН - Најређа врста орхидеје у Великој Британији, позната и под називом "свети грал", поново је откривена, први пут послије 2009. године, а научници сада раде на томе да је заштите од пужева, јелена, али и крадљиваца који би могли да дођу у искушење да је уберу, пренио је данас лондонски Гардијан.

Тачна локација мјеста проналаска ријетке орхидеје држи се у тајности да би се заштитила и од љубитеља који би жељели да је виде и случајно згазили.
    
Орхидеју је раније овог мјесеца пронашао зубар Ричард Бејт, љубитељ овог цвећа и члан Ботаничког друштва Британије и Ирске (БСБИ).
    
Бејт је провео 30 година трагајући за овим ријетким цвијетом, у нади да ће га можда негде открити.
    
"Ова орхидеја је дуго свети грал за британске ботаничаре. Неколико пута је виђена током 60-их и 70-их година прошлог века, а након средине 80-их када сам имао среће да је лично видим, мислим да ју је само шест особа пронашло у дивљини", казао је ескперт за орхидеје, професор Јан Денолм.
    
Ријетка орхидеја први пут је виђена у Британии 1854., а стручњаци су мислили да је изумрла 2009. пошто је нико није пронашао 22 године, али се овај цвет поново пркосно појавио на радост љубитељ и ботаничара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана