Ријетка књига стара 270 година пронађена у Чарлстону

Танјуг
Ријетка књига стара 270 година пронађена у Чарлстону

Чарлстон - Ријетка књига стара око 270 година пронађена је у најстаријој библиотеци на америчком Југу, али та установа неће још дуго моћи да се хвали својим открићем.

Књига из 1743. године "Disertation Upon Parties" (Дисертације о странкама) Хенрија Сент Џона Лорда Болингброка, једна је од 800 књига које је дипломата Џон Мекензи поклонио Колеџу Чарлстон у 18. вијеку.

Његова библиотека смјештена у Библиотечком друштву Чарлстона, основана је 1748. године и радила је као библиотека све док одговарајућа није изграђена у оближњем Колеџу. У пожару који је погодио друштво 1778. године уништен је већи дио Мекензијеве колекције и само 77 наслова је преживјело.

Ова, 78. књига, пронађена је током каталогизације библиотеке. Књига о политичким странкама биће враћена колеџу на церемонији у четвртак, преноси АP.

Током каталогизације пронађене су и друге занимљиве ствари, укључујући два писма Александра Хамилтона и писмо Џона Маршала тадашњег врховног судије која су послата Чарлсу Котисворту Пинкнију у вези са нацртом Устава САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана