Риједак феномен код Ужица - појавио се бијели мишар

Танјуг
Foto: Илустрација

УЖИЦЕ - Бијели орао мишар, ријетка врста птице која је у Србији примијећена само два пута, посљедњих седам дана виђена је у околини Ужица, у мјесту Гајеви.

Ову необичну птицу први пут је примијетио Мирољуб Станојевић, прошлог четвртка.

“Помислио сам да је галеб, али откуд медитеранска птица код нас? Пратио сам је и уз помоћ двогледа сам видео да је орао, бели и да има мало црна крила”, рекао је за Танјуг Мирољуб Станојевић.

Каже да је позвао је Бранимира Ћировића, који се бави изучавањем птица, па је он утврдио да је ријеч о орлу мишару и то врло ријетко виђеном у Србији, јер има леуцизам, поремећај обојености перја који представља недостатак црног пигмента, меланина у тијелу.

“За разлику од албинизма, где је јединака потпуно бела, у слуццају леуцизма тамне боје остају, например, задрже се на ногама, у очима... Појава је толико ретка, јер само једна јединка од 30 хиљада има овај поремецхај”, наводи Ћировић.

Он додаје и да им овај генетски поремећај смањује могућност преживљавања у природи.

“Ове птице имају краћи животни век, јер су изложене, беле, упадљиве. У овом случају се ради о мишару кога има доста у овим крајевим и није толико угрожен, али кад је реч о мањим птицма са оваквим поремећајем оне лако страдају од грабљивица”, додаје Ћировић.

Још није утврђено да ли је ужички бијели мишар у пролазу или се овдје излегао, али се свакако апелује на мјештане да га не узнемиравају.

Бијели орао мишар до сада је два пута снимљен у Србији, у Шиду и Лесковцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана