Ријалити шоу о сиромашнима прави хит у Британији

Танјуг
Ријалити шоу о сиромашнима прави хит у Британији

Ријалити шоу као поручен за тешка економска времена - "Benefits Street" (Улица социјалних примања) тренутно је једна од најгледанијих ТВ емисија у Великој Британији.

Серијал, у коме су главни актери ситан лопов, наркоман на одвикавању и млади брачни пар који једва саставља крај с крајем, прати свакодневни живот становника једне улице у Бирмингему у којој већина живи од социјалне помоћи.

Ријалити шоу о немаштини као да је погодио праву жицу Британаца који су тек искорачили из најгоре кризе посљедњих неколико деценија, током које су многа основна социјална давања драстично скресана.

Став Британаца према држави благостања, на коју је већина тако дуго била поносна, у посљедње вријеме се промјенио, а сва истраживања јавног мњења показују да острвљани више не подржавају усмјеравање новца од пореза на социјалну помоћ најугроженијим, посебно младима.

Британски таблоиди стално доносе хистеричне приче о незапосленима који новцем од социјалне помоћи купују телевизоре са равним екранима и брендирану робу.

А "Benefits Street " је само један у низу нових ријалити емисија о сиромашнима које су, због сензационалиштичког приступа, врло брзо добиле епитет "порнографија немаштине".

Чак ни традиционално озбиљан BBC није одолио тренду приказавши документарац о људима који варају државу како би добили неку новчану помоћ.

Критичари тврде да је циљ ових програма распиривање мржње јер су сиромашни приказани у најгорем могућем свијетлу - као лијени и непоштени, претворени у материјал за најприземнију забаву и лаку мету за пребацивање кривице.

Већ након прве епизоде, гомила гледалаца посегла је за Твитером како би искалила бијес. Било је чак и пријетњи смрћу и апела да се "спали улица социјалних давања" и "сав тај олош искорени".

Телевизија "Чанел 4", на којој се ријалити приказује, тврди да њен програм осликава реалност у дијелу земље с огромним процентом незапослености.

"Серијал даје онима, које је криза највише погодила, прилику да јавно проговоре", казао је за агенцију АП шеф документарног програма Чанела 4.

Они који га подржавају, сматрају да шоу приказује занемарени дио Велике Британије и да доприноси расправи у прилог даљег кресања социјалне помоћи.

"Сиромаштво је једна од најнеатрактивнијих тема у Великој Британији", истиче Фрејзер Нелсон, уредник десно оријентисаног магазина "Спектејтор".

"Људи не желе да вјерују да држава благостања заправо спознорише сиромаштво које треба искоријенити. Људи мисле да је то грозна карикатура, али гријеше", додао је он.

Главни "јунаци" улице Социјалних давања, чије је право име Џејмс Тарнер стрит, су Фунги, алкохоличар и бивши наркоман који тврди да никада није радио и Дани, ситни криминалац који пред камерама показује вјештину крађе у продавницама. Ту су још и једна жена којој пријети да буде избачена из стана и млади брачни пар који је изгубио право на социјалну помоћ.

Агенција за комуникације Ofcom објавила је да је добила близу 1.000 жалби од гледалаца који сматрају да шоу криво представља људе који живе од социјалне помоћи и да је на десетине хиљада оних који су потписали петицију тражећи да се ријалити укине.

Тренд "порнографије немаштине" поклапа се са политиком владе премијера Дејвида Камерона о даљем кресању јавне потрошње. Британски званичници су недавно најавили смањење трошкова за социјална давања у буџету за 12 милијарди фунти.

Џон Берд, ко-оснивач листа "Биг ишу", који бескућници продају на улици, сматра да упркос манама, "Benefits Street" указује на реалне проблеме и пропусте.

"Документарци никада нису прави одраз реалности и никада не дају цjеловиту слику. Али, повремено скрећу пажњу на оно што лоше функционише и откривају нам незгодну истину", навео је он.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана