Реновирана соба за ванредне ситуације у Бијелој кући, обнова трајала годину дана

Танјуг
Реновирана соба за ванредне ситуације у Бијелој кући, обнова трајала годину дана

ВАШИНГТОН - Соба за ванредне ситуације у Бијелој кући, обично обавијена велом тајности, реновирана је за 50 милиона долара.

Заправо, "соба" је погрешно име, ријеч је о високо обезбеђеном комплексу конференцијских сала и канцеларија у приземљу западног крила Бијеле куће, од 511 квадратних метара, пренио је Глас Америке.

То су просторије у којима се одвија историја, гдје се предсједник састаје са званичницима националне безбједности да разговара о тајним операцијама и осјетљивим владиним питањима, разговара са страним лидерима и ради на ријешавању великих криза у националној безбједности.

У том комплексу су предсједник Барак Обама и његов тим гледали акцију хватања лидера Ал Каиде, Осаме бин Ладена 2011, предсједник Доналд Трамп пратио је 2019. операцију у којој је убијен лидер Исламске државе, Абу Бакр ал-Багдади,а предсједник Линдон Џонсон разматрао планове током Вијетнамског рата.

Најновија промјена није била мала: комплетно реновирање је трајало годину дана. Бијела кућа је ове недјеље дозволила ријетку посету групе новинара.

Председник САД Џозеф Бајден је у уторак обишао просторије, а онда и добио обавијештајни извјештај, рекао је Марк Густафсон, директор собе за ванредне ситуације.

"Свидјело му се, мисли да је реновирана фантастично", додао је Густафсон.

"Људи, нова реновирана соба за ванредне ситуације у Бијелој кући је спремна и ради", саопштио је Бајден у посту на платформи Икс (Твитеру) и захвалио свима који су на томе радили.

Реновирани простор има модеран, али и старомодан осјећај. Стари подови, намјештај, компјутери и друга технологија замијењени су префињеним махагонијским плочама из Мериленда, каменом из Вирџинијског каменолома, ЛЕД свијетлима која могу да мијењају боје и великим мониторима.

Прозирне стаклене канцеларије замагљују се притиском на дугме, а цио простор мирише као нови аутомобил.

Има још доста фиксних телефона, мобилни нису дозвољени из сигурносних разлога.

Постоје преграде на улазу у којима се чувају телефони, гдје је раније ове године пронађена врећица са кокаином.

Приступ је строго контролисан и генерално ограничен на предсједникове савјетнике за националну безбједност и војне савјетнике.

Свако ко слуша повјерљиве брифинге мора да има одобрење.

Чак су и грађевинари који су радили на реновирању морали су да добију привремену безбједносну дозволу.

Свијетлећи знакови за декласификовано су зелени, а црвени за повјерљиво.

Тајни комплекс је 1961. године направила Кенедијева администрација након инвазије у Заливу свиња.

Послије терористичких напада 11. септембара 2001, Бијела кућа је направила значајно побољшање собе за ванредне ситуације.

Посљедње реновирање је било 2007. године. У комплексу је свакодневно војно и цивилно особље које прати догађаје широм свијета.

Има пријавницу са америчким печатом у камену.

Иза тога је главна сала за састанке, позната као "ЈФК соба".

Са десне стране је мања сала за састанке и двије звучно изоловане собе.

Са лијеве стране је "стражарски спрат", оперативни центар који ради 24 сата дневно.

"Соба ЈФК" има дугачак дрвени сто са шест кожних столица са сваке стране и по једну на челу за предсједника.

Џиновски екрани су дуж задњег зида, а на предсједниковом крају собе налази се печат од метар и по, већи од старог печата.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана