Рекордна температура на Антарктику

Танјуг
Рекордна температура на Антарктику

МОСКВА - Руски научници забиљежили су нови температурни рекорд на станици Восток на централном Антарктику, након што је у уторак температура порасла на -34,2 степена, саопштила је данас прес-служба Истраживачког института за Арктик и Антарктик.

У извјештају се истиче да је то максимална температурна вриједност за зимски период у историји посматрања, преноси РИА Новости.

''Научници Истраживачког института за Арктик и Антарктик забиљежили су максималну зимску температуру у цијелој историји редовних посматрања на најхладнијој тачки на Земљи, на станици Восток у централном Антарктику. Термометар је 6. августа 2024. је показао минус 34,2 степена Целзијуса'', наведено је у извјештају.

Данас је на станици Восток температура пала на минус 48,8 степени, додаје се у саопштењу.

Јул и август на централном Антарктику су најхладнији мјесеци у години, просјечна дугорочна температура на Востоку у јулу је минус 66,6 степени, а у августу 67,6 степени испод нуле.

Станица Восток је једина копнена руска станица на Антарктику која ради током цијеле године, а у јулу 1983. године забиљежена је апсолутна минимална температура на планети, односно минус 89,2 степена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана