Рекордна производња струје у ЕУ из сунчеве енергије у 2021

Танјуг
Foto: Илустрација

ПАРИЗ - Снабдјевање соларном енергијом у Европској унији порасло је током јуна и јула 2021. на рекордно висок ниво, чинећи 10 посто укупно произведене електричне енергије у региону, према данашњем извештају независног истраживачког центра за климатске промјене Ембер.

У 27-чланом блоку је произведемо скоро 39 тераватсати (ТЊх) енергије из соларних панела током јуна и јула, што је за 10,9 ТЊх више него 2018. године, показују подаци Ембера, преноси Ројтерс.

Нови рекорди су забиљежени у осам земаља ЕУ, укључујући Шпанију и Њемачку, у којима је порасла и производња и употреба соларних панела, наводи се у извјештају.

Аналитичар Ембера, Чарлс Мур, каже да расте производња струје из сунчеве енергије на кључним соларним тржиштима, али да "генерално, не расте довољно брзо".

Укупна производња из соларних панела заостаје за електричном енергијом из угља, која је у јуну и јулу имала 14-процентни удио у укупној производњи струје у ЕУ, пише у студији.

У оквиру пакета климатских политика, Европска комисија је предложила ревизију правила о обновљивој енергији, којима се дефинише колико брзо блок мора да повећава коришћење извора као што су вјетар, сунце и енергија из биомасе која се производи сагоревањем дрвених пелета или иверице.

ЕУ је поставила као привремени циљ повећање удјела обновљиве енергије у финалној потрошњи на 40 процената до 2030. године, са нивоа од приближно 20 посто у 2019.

Подаци компаније Ембер показују да је Њемачка задржала водеће мјесто у региону с највећим удјелом соларне енергије у укупној производњи, који је повећан са 11,5 ТЊх на 13,4 ТЊх, што је чинило 17 одсто укупне електричне енергије произведене у земљи током љетњег периода 2021.

Шпанија је забиљежила највећи раст производње соларне енергије у љетњем периоду у посљедње четири године, који је више него удвостручен - са 3,1 ТЊх 2018. године на 6,4 ТЊх ове године, што је чинило 16 посто укупно произведене електричне енергије у земљи од почетка 2021.

Холандија је друга по расту производње соларне енергије у протекле четири године, при чему је готово утростручила производњу на 3,2 ТЊх са 1,1 ТЊх произведених 2018. Удео соларне енергије у њеној укупној производњи струје повећан је за 10 процената на 17 посто.

Италија је трећи највећи произвођач енергије из соларних панела у 2021. години, али није забиљежила осјетнији раст у посматраном четворогодишњем периоду, будући да је, према подацима Ембера, повећала производњу са 5,7 ТЊх на око 6,0 ТЊх.

Снабдjевање соларном енергијом у ЕУ расло је у просеку за 14 ТЊх годишње у 2019. и 2020. години, а процјењује се да ће тако бити и у текућој години, али ће тај раст морати да се удвостручи на 30 ТЊх годишње како би се испунили климатски циљеви зацртани до 2030. године, наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана