Рекордна цијена за слику краља Чарлса

ГС
Foto: Архива

Краљ Чарлс је постао први британски монарх чије је умјетничко дјело продато на аукцији, достигавши цијену од 5.800 фунти.

Репродукција слике коју је, тада престолонасљедник, принц Чарлс насликао 2001. и која приказује замак Балморал у Шкотској продата је крајем прошле недјеље за 5.800 фунти на аукцији код „Бонамса". Тиме је актуелни суверен постао први британски краљ чије је умјетничко дјело продато на аукцији, преноси Ројал Централ.

Чарлс је имао укупно стотину репродукција своје оригиналне слике.

Како је у рекла директорка аукцијске куће, Меј Метјуз, сви су били запањени интересовањем које је владало за овај примјерак, јер су се досадашњи углавном продавали за 400 до 600 фунти.

Очигледно је чињеница, да је његова мајка, краљица Елизабета Друга, преминула управо у дворцу који је Чарлс насликао прије двадесетак година, додала сентименталну, али и материјалну вриједност репродукцији, који је продат по десетоструко вишој цијени од процијењене.

Чарлс је и до сада био хваљен због својих умјетничких склоности, а његови акварели, углавном пејзажи Шкотске и Танзаније, били су изложени у Герисон капели у Челсију, изложбеном простору Принчевe фондације, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана