Рекордан број посредовања за запошљавање у Словенији

Срна
Foto: Илустрација

САРАЈЕВО - У Словенији је од јануара до октобра издато 16.198 радних дозвола за раднике из БиХ, што је за 48,7 одсто више него лани када су многи радници из БиХ због пандемије ковида 19 били без посла или су послати кућама да чекају крај пандемије.

То је и за 0,66 одсто више од укупног посредовања у 2018. години, која је до сада била година са највише остварених посредовања у запошљавању, саопштено је данас из Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Словенија данас има 10.830 /13,98 одсто/ незапослених лица мање него на почетку пандемије. Међутим, почетком ове године ситуација није била обећавајућа јер је Словенија имала 14.015 /18,09 одсто/ незапослених лица више него на почетку пандемије и најоптимистичније процјене нису укључивале овакав тренд запошљавања стране радне снаге, истакнуто је у саопштењу. Без обзира на лоше показатеље на тржишту рада Словеније, Агенција је током 2020. године остала посвећена радницима из БиХ у Словенији и реализовању споразума о запошљавању, додаје се у саопштењу. Агенција је истакла да, како се број посредовања повећао, тако је настављена реализација активности усмјерених ка контроли радних услова за раднике из БиХ у Словенији.

"Паралелно са овим активностима у 2021. години, у оквиру пројекта истраживања тржишта рада направили смо анализу добијених огласа и тражених радних мјеста, која је показала да су најтраженија занимања за стране раднике у Словенији занимања вариоца, возача, зидара, електроинсталатера, тесара, помоћног грађевинског радника, радника у производњи, бравара, електричара, фасадера...", поручили су из Агенције. Анализа је додатно помогла у структурисању добијених огласа и праћењу кретања радне снаге између двије земље.

"Све ово представља добар основ за наставак сарадње између Агенције за рад и запошљавање БиХ и институција са тржишта рада Словеније, те се може очекивати да ће економски раст пратити и даље повећавање броја посредовања у запошљавању наших радника у Словенији", истакнуто је у саопштењу Агенције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана