Развод на ирански начин

Aгенције
Развод на ирански начин

Чувари морала у Ирану звоне на узбуну: стопа развода у исламској земљи је у сталном порасту. Институција брака додуше још није угрожена, али на прекид брака се одлучује све више младих и то углавном жена.

Једна изненађујућа бројка показала је ових дана да се у затвореном Ирану ипак догађају неке друштвене промјене које на Западу мало ко очекује. Наиме, стопа развода бракова је 2011. порасла за 4,1 одсто у поредби с претходном годином. Стопа развода је у Ирану с 16 разведених бракова на 100 склопљених (за успоредбу у Њемачкој се разведе око 50 одсто бракова) још релативно ниска. Но нешто се, како пише либерални дневник "Шарг", ипак мијења.

Развод у моди

Према истом извору, највише бракоразводних парница покрећу младе жене у старосној доби између 20 и 25 година. Сонбол, једна студенткиња германистике из Техерана разлог у повећаном броју развода види у чињеници да се многи вјенчају врло рано јер је то једини начин за младе парове да изиђу из "илегале" своје везе. Љубавни односи између невјенчаних особа су у Ирану законом забрањени тако да брак остаје једино рјешење за нормалан љубавни живот. Или као нека врста "пробе".

Резултат оваквог тренда је и све већи број развода. Сонбол говори о тому како већ неколико њезиних пријатељица живи у другом браку. "Развод је постао дио свакодневице. Мислим да је чак на неки начин ушао и у моду", закључује Сонбол.

Но и жеља за самосталношћу код жена све чешће излази у први план као мотив за развод. Елахе, једна разведена Иранка која у међувремену живи у Њемачкој, осјетила је то на властитој кожи. Многе младе Иранке, посебице изван градова, се удају врло рано и тако испуњавају жељу родитеља (прије свега очева). Међутим, у многим случајевима убрзо након вјенчања схваћају да с том особом не желе провести читав живот.

Крив декадентни Запад

За пораст броја разводе одстоје и економски разлози. Због све скупљег живота у Ирану, једна плата у породици већ одавно није довољна тако да су жене све чешће присиљене потражити запослење. Елахе је тако радила у дјечјем вртићу како би прехранила трочлану породицу. И жене су те које у Ирану стреме бољим радним мјестима па стога и не чуди да је 63 одсто студената Универзитета у Техерану женског рода.

Но то још увијек не објашњава пораст стопе развода у једној исламској земљи у којој жена пред исламским судом мора објаснити разлоге због којих жели изићи из брака. У посљедње вријеме је и традиција плаћања новчане помоћи супрузи постала инструментом којим жена лакше долази до развода. Ради се о дијелу исламског закона који мужа обвезује на финансијско осигурање супруге, а она тај новац може тражити и за вријеме брака.

Сохејла, једна иранска редатељка каже како многе жене користе овај обичај да би изишле из брака. У тренутној тешкој економској ситуацији у Ирану многи супрузи једноставно нису у стању исплатити врло често неразумно високе своте па радије пристају на развод. У међувремену су законодавци смањили износ који супруг мора платити али овај обичај и даље остаје један од најважнијих инструмената у рукама младих жена које се желе развести.

Ирански вјерски вође су наравно узнемирени због све већег броја распада бракова. Они у еманципацији жена виде опасност по биолошку одрживост иранског народа. Јер еманципована и запослена жена и рађа мање. Тако је и предсједник Махмуд Ахмединеџад ове година у неколико наврата истакнуо важност пораста иранског становништва. Иранско државно водство за пораст броја развода окривљује западне медије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана